Ludolf Bakhuizen  (1631-1708)

Ook geschreven als Backhuysen of Bakhuysen. Geboren in Emden. Overleden in Amsterdam.
+ + lees meer...

De in het Duitse Emden geboren marineschilder en etser Ludolf Bakhuysen kwam in 1649 naar Amsterdam. Hij leerde het vak bij de landschapschilder Allart van Everdingen en de zeeschilder Hendrick Dubbels. Zijn werk vertoont sterke invloed van Willem van de Velde de Jonge. Bakhuysen schilderde havengezichten en scheepsportretten, maar vooral veel dramatische, stormachtige zeeën en schipbreuken. Over Bakhuysen werd verteld dat hij bij slecht weer vaak het water op ging om de weersinvloeden op lucht en water van nabij te volgen. Hij verbeeldde talrijke voorvallen uit de Hollandse maritieme geschiedenis. Ludolf Bakhuysen was een van de laatste zeeschilders en de belangrijkste in het genre na het vertrek van vader en zoon Van de Velde naar Engeland, omstreeks 1672.

De zeeschilder Ludolf Backhuysen begon zijn carrière met een opvallend fraai handschrift, als klerk en boekhouder van het beroemde Amsterdamse handelshuis Bartolotti. De unieke penschilderijen met zeegezichten van zijn stadsgenoot Willem van de Velde de Oude inspireerden hem om ook met pen op paneel te gaan tekenen. Al snel kwam hij in aanraking met kleurrijke zeegezichten in olieverf. Hij maakte zich deze techniek meester en dat bleek de kiem voor een stormachtige carrière.

Backhuysen is nauw verbonden geweest aan de Kunstkamer, gevestigd in het toenmalige stadhuis. Deze eerste galerie van de stad herbergde, naast een verkooptentoonstelling van eigentijdse meesters, ook een aantal kunstschatten die schilders konden natekenen of waaruit zij op andere wijze lering konden trekken. Samen met de schilder Michiel van Musscher was Backhuysen als directeur aangesteld om 'als opzienders de gemeene welstand der Loffelijke Schilderkonst zooveel moogelijk te bezorgen'.
Deze Kunstkamer waaraan ook een soort academie voor tekenkunst was verbonden is bij kunsthistorici tot dusver vrijwel onopgemerkt gebleven.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Mauritshuis, Den Haag
The National Gallery, London, WC2N 5DN
National Gallery of Art (NGA), Washington D.C.
Rijksmuseum, Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Bijl-van Urk, Alkmaar
Kunsthandel P. de Boer, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius