Philipp Bauknecht  (1884-1933)

Philipp Bauknecht bracht, net als Ernst Ludwig Kirchner, een groot deel van zijn leven door in het Zwitserse Davos. Door tuberculose verbannen naar dit heilbrengende kuuroord hoog in de bergen schiep Bauknecht een oeuvre dat overweldigt door kracht en heftig kleurgebruik. Centraal in het werk van de kunstenaar staan het leven en landschap in en rondom Davos. De aanblik van de monumentale bergvormen en de rijkdom aan kleuren vormden voor Bauknecht een rijke inspiratiebron. Ook schilderde hij de boerenbevolking van Davos tijdens dagelijkse bezigheden.
+ + lees meer...

Na zijn vroegtijdige dood in 1933 nam de Nederlandse vrouw van Bauknecht, Ada van Blommestein, een deel van zijn schilderijen, houtsneden en aquarellen mee naar Nederland. Op een zolder in Baarn waren deze veiliggesteld tijdens de Duitse bezetting, terwijl het werk van Bauknecht in collecties van Duitse musea door de Nazi’s als ‘Entartete Kunst’ werd vernietigd.
Pas in 1961 werd het werk opnieuw in de openbaarheid gebracht door Joop Smid van galerie en kunsthandel Monet aan het Rokin te Amsterdam. Hij organiseerde tentoonstellingen van het werk in binnen- en buitenland. Inmiddels zijn de schilderijen, houtsneden en aquarellen van Bauknecht te vinden in talrijke musea en particuliere collecties in Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Kunsthandel Marius Sterrenburg, Amsterdam
Kunsthandel Studio 2000, Blaricum
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius