Antoni Gaudí  (1852-1926)

Spaanse architect en ontwerper.

Het werk van architect en ontwerper Antoni Gaudí i Cornet vormt een voorbeeld van de Art Nouveau in Spanje, maar heeft desondanks een uniek karakter. Hij creëerde vormen gebaseerd op verschijningsvormen uit de natuur, zoals een dak dat veel weg had van de rug van een reptiel en een venster dat geflankeerd werd door spijlen die aan botten deden denken. Veel van zijn werken decoreerde hij met scherven gekleurd glas en aardewerk, die de gebouwen een sprookjesachtige aanblik verleenden.
+ + lees meer...

De jonge Gaudí kreeg in de wind in de zeilen toen er in Barcelona een culturele en politieke renaissance op gang kwam (Renaixcença). De inwoners van Barcelona werden zich bewust van hun Catalaanse wortels en streefden naar onafhankelijkheid van de centrale Spaanse regering. Het was bovendien een tijd van economische voorspoed en stedelijke groei, en de middenklasse zocht naar manieren om zijn nieuwe levensstijl vorm te geven. Deze impuls tot vernieuwing leverde Gaudí twee projecten op die hem eeuwige roem zouden bezorgen, en die Barcelona tot een permanente toeristische attractie maakten: het Parc Güell en de Sagrada Família kerk.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Musea Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Barcelona
Musée d'Orsay, Paris


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius