Maria Lassnig  (1919)

Geboren in Kärnten, Oostenrijk.

Tentoonstellingen

2010
Lenbachhaus München, www.lenbachhaus.de

1919
Maria Lassnig wordt geboren op 8 september in Kappel am Krappfeld, een dorp in het Oos- tenrijks Karinthië.Wordt opgevoed door haar grootmoeder, aangezien haar moeder weinig tijd heeft. Haar vader zal ze pas ontmoeten wanneer ze volwassen is.
1925
Haar moeder trouwt met de bakker Jacob Lassnig, waarna het gezin zich vestigt in Klagenfurt. In Klagenfurt volgt Maria Lassnig tekenles. Als tiener is ze lid van ‘Wandervogel’, een back-to- nature jongerengroep.
1939-1941
+ + lees meer...

Volgt stage als lerares aan een basisschool.Tekent veel kinderportretten.
1941-1943
Studeert aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen.Van Prof.Wilhelm Dachauer krijgt ze een negatieve evaluatie vanwege haar fel kleurengebruik. Hij bestempelt haar werk als ‘ge- degenereerde kunst’.Verandert van klas en komt terecht bij Prof. Ferdinand Andri.Tekent ook naar levend naakt bij Prof. Herbert Boeckl. Ontwikkelt in die periode haar notie van ‘subjec- tieve kleur’.
1945
Keert terug naar Klagenfurt. Lassnig’s atelier wordt een ontmoetingsplek voor vele jonge kun- stenaars en schrijvers. Schildert in die periode portretten, naakten, interieurs, stillevens, dieren.
1948
Experimenteert met verschillende stijlen, zoals post-kubisme, Orphisme, Surrealisme en Auto- matisme. Maakt haar eerste ‘body awareness’ tekeningen. Het zijn introspectieve experimenten die vertrekken van het eigen lichaam. Heeft haar eerste tentoonstelling in Galerie Kleinmayr in Klagenfurt. In hetzelfde jaar leert ze de kunstenaar Arnulf Rainer kennen.
1951
Verhuist terug naar Wenen en wordt er lid van de “Hundsgruppe”, opgericht door Arnulf Rainer, Ernst Fuchs en Arik Brauer. Deze kunstenaars staan voor een instinctieve benadering van schilderkunst. Krijgt een beurs voor een studiereis naar Parijs samen met Arnulf Rainer. Leert er onder meer André Breton, Benjamin Péret en Paul Celan kennen.Terug in Oostenrijk organiseert ze samen met Rainer de tentoonstelling “Junge unfigurative Malerei” in het Künst- lerhaus Klagenfurt.
1951-1953
Invloeden van het tachisme en informele kunst leiden haar naar ‘Der aktive Ekel’ (de actieve walging), ‘Statische Meditationen’ (statische meditaties) en ‘Amorphe Rhythmen’ (amorfe rit- mes).
1954
Keert terug naar de Academie en studeert er schilderkunst in de master class van Albert Paris Gütersloh. Schildert figuratieve werken, voornamelijk portretten en landschappen.
1958
Eerste Körpergefühlsaquarelle (lichaamsgevoelens-aquarellen).
1959
Hanteert opnieuw een informele schilderstijl en maakt tachistische Körpergefühls-schilderijen.
1961-1968
Leeft in Parijs.
1963-65
Maakt narratieve figuratieve lijntekeningen waarin ze onder meer de samenleving op een kriti- sche en vaak ook karikaturale en absurde manier representeert. Maakt een reeks beweningen na het overlijden van haar moeder in 1964.
1968
Vestigt zich in New-York en blijft er tot 1980. Keert terug naar het realisme en maakt veel (zelf)portretten. Ontwikkelt het thema van de ‘body awareness’ in haar werk.
1970
Volgt een cursus animatiefilm aan de School of Visual Arts, New York. ‘Body awareness’ teke- ningen vormen de basis van haar animatiefilms.
1972
Krijgt de New York State Council Award voor haar film Selfportrait. 1974-1976
Maakt een reeks zelfportretten met dieren.
1980
Keert terug naar Wenen om er professor te worden aan de Universiteit van Toegepaste Kun- sten. Vertegenwoordigt samen met Valie Export Oostenrijk op de Biënnale van Venetië. Haar werk wordt minder realistisch. Pijn en macht worden belangrijke thema’s.
1982
Deelname aan Documenta 7 in Kassel.
1985
Eerste grote retrospectieve tentoonstellingen in Wenen, Düsseldorf, Nürnberg en Klagenfurt. Haar schilderijen worden narratiever, met veel aandacht voor natuur en dieren.
1988
Krijgt als eerste vrouwelijke kunstenaar de Grosser Österreichischer Staatspreis.
1997
Deelname aan Documenta X in Kassel.
2008
Tentoonstelling in Serpentine Gallery Londen. Curator is Hans Ulrich Obrist.
2013
Deelname aan de Biënnale vanVenetië.Wint de Gouden Leeuw voor haar hele oeuvre.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Lentos Kunstmuseum Linz, Linz


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)