Robert Jacobsen  (1912-1993)

Geboren in Kopenhagen, Denemarken. Overleden in Egtved, Denemarken. Beeldhouwer en schilder (autodidact).

Vanaf 1947 werkzaam in Parijs.

Docent aan Akademie der Bildenden Künste München (1962) en Königlichen Kunstakademie Kopenhagen (1976-1985)

Grote prijs Biënnale van Venetië (1966)
Thorwaldsen Medaille (1967)
Prinz Eugen Medaille (1974)
+ + lees meer...

Vóór de Tweede Wereldoorlog werkte Jacobsen in hout en steen. Nadat hij zich in 1947 in Parijs vestigde, vervolgde hij de voór de oorlog door de Spanjaard Gonzalez ingeslagen weg met het lassen van abstracte staalconstructies waarin lijnen en vormen met elkaar in evenwicht gebracht werden tot een ritmische eenheid.

Vanwege zijn vriendschap met Mortensen en Jorn wordt Jacobsen niet geheel terecht met «CoBrA» in verband gebracht. Hij hoorde formeel tot de abstract werkende groep kunstenaars rondom de befaamde Parijse galeriehoudster Denise René, die later ook de «Op-Art» van Vasarely groot zou maken. In 1955, nadat hij al grote internationale bekendheid had verworven, eerde het Amsterdamse Stedelijk Museum hem met een schitterende overzichtstentoonstelling.

Zijn oeuvre is in twee soorten genres te onderscheiden: enerzijds de in «vrije tijd» gemaakte figuratieve poppen en de meer beladen abstracte constructies. Omdat hij deze structuren vaak zwart verfde, lijken ze op ruimtelijke tekeningen. Vanaf het eind van de jaren ’50 wordt zijn werk strakker, compacter en in grotere aantallen vervaardigd. Alle belangrijke internationale Musea voor Moderne Kunst bezitten vroeg werk van Jacobsen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum of Fine Arts Budapest, Budapest
Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Gallery Heede & Moestrup, Copenhagen


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius