Paul Panhuysen  (1934-2014)  

Geboren in Borgharen. Woont en werkt in Eindhoven.

Opleiding
Jan van Eyck Academie, Maastricht (1954-1959)

Prijzen
Gerrit Bennerprijs 2011

In dezelfde periode studeert hij kunstsociologie aan de universiteit van Utrecht. In de jaren hierna is hij achtereenvolgens directeur van de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden, wetenschappelijk medewerker en hoofd educatieve dienst en public-relations van het gemeentemuseum Den Haag en van het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Daarnaast schildert hij en maakt collages.
+ + lees meer...

In 1964 richt hij de kunstenaarsgroep “De Bende van de Blauwe Hand“ op. Deze aan Fluxus verwante groep presenteert tentoonstellingen, environments en happenings in musea en galeries.
Vanaf 1965 worden deze gepresenteerd als “situaties“ waarbij het publiek wordt betrokken.
In 1968 richt hij het Maciunas Kwartet op dat nog steeds experimenteert en musiceert.

Begin jaren zeventig werkt Panhuysen als adviserend kunstenaar in stedenbouwkundige teams (o.a. in Zoetermeer, Lunetten, Metro Rotterdam en Maaspoort) en ontwikkelt hij systematische ordeningssystemen en mathematische reeksen waarvan hij sindsdien regelmatig gebruik maakt in zijn werk als kunstenaar. In aansluiting daarop schuift in het werk van Panhuysen een voorkeur voor het gevondene en het toevalselement.
In toenemende mate raakt Panhuysen georiėnteerd op geluidskunst die binnen zijn beeldend werk een belangrijke plaats is gaan innemen.
Zijn “Long String Installations“ die in concerten persoonlijk en in tentoonstellingen automatisch worden bespeeld, heeft hij sinds 1982 wereldwijd gepresenteerd o.m. in Boston, Washington D.C., Dresden, Berlijn, Hannover, Linz, Ferrara, Barcelona, Lodz, Moskou, Parijs, Malaga, New York, Warschau, Nagano, Kyoto, Tokio, Mexico City en Buenos Aires.
Deze installaties worden in binnen- of buitenruimtes gebouwd voor de duur van een concert of een tentoonstellingsperiode. Deze installaties in beeld en geluid spelen in op de akoestiek en de architectonische kwaliteiten van de locatie.
Sinds 1989 ontstaan regelmatig werken waarin Panhuysen de creativiteit, intelligentie en communicatieve eigenschappen van dieren, vooral van vogels onderzoekt en gebruikt.
In 1980 heeft Panhuysen Het Apollohuis opgericht. Tot 1997 is hij directeur van dit internationaal georiėnteerde podium voor de kunsten waar kunstenaars van uiteenlopende disciplines hun werk hebben gepresenteerd.
In 1996 ontvangt hij de Cultuurprijs van Noord-Brabant en in 1998 krijgt hij een onderscheiding als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Exposities (komt nu voorbij)

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Kunstcollectie KPN, Den Haag
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Pennings, Eindhoven


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)