Yuko Sakurai  (1970)

Geboren te Tokio, Japan. Komt vroeg in aanraking met kunst in het atelier van haar vader, Toshio Sakurai, een beeldhouwer. Na een opleiding tot banketbakker werkt Sakurai acht jaar als zodanig in haar geboorteplaats. Tijdens de beoefening van dit beroep legt ze naar eigen zeggen de basis voor gedetailleerd vakmanschap en het bewustzijn van het materiaal die haar werken later zullen gaan karakteriseren. Van 1998 tot 2001 is Sakurai assistent van René Rietmeyer en bij gelegenheid van Tomoji Ogawa en Takashi Suzuki zoals tijdens hun tentoonstellingsprojecten in Duitsland (2000).
+ + lees meer...

Uitgaand van de artistieke aanpak van Rietmeyer, komt Sakurai in 2001 tot het concept van haar eigen kunst. Na nader onderzoek van de schilderkunst van Robert Ryman en onder de indruk van het werk van de kunstenaar Hamish Fulton, begint ze met reeksen reliëfachtige, gestructureerde, vaak meerdelige werken. Het is haar bedoeling dat de werken worden gezien als uitdrukking van haar emoties resulterend uit ervaring met of herinnering aan landschappen. Wat naast haar Japanse achtergrond van bijzonder groot belang is, is de ervaring die ze opdoet tijdens een reis van Miami naar Los Angeles in de zomer van 2001, met de grootse Amerikaanse landschappen, vooral Utah en Nieuw Mexico. Anders dan in het analytische onderzoek van Ryman naar verf en materiaaldragers, dienen voor Sakurai de structuur van verf (voornamelijk aangebracht in vele lagen) en het objectachtige karakter van het werk zelf als dragers van expressie. De theoretische confrontatie met bepaalde werken van Gunter Umberg leiden haar in 2002 tot het schuin afsnijden van de randen van haar werk om het in haar mening optimale evenwicht tussen oppervlak en objectvorm uit te laten komen. Sakurai ziet haar werk niet zozeer als onderzoek op het gebied van schilderkunst, maar als objecten. De haptische materiaaleigenschappen en oppervlakte-reliëf van de objecten zijn minstens zo belangrijk als hun visuele karaktertrekken. In dit opzicht ziet ze haar werk als een communicatiemiddel waarmee ze een direct en zelfs fysiek contact met de toeschouwer tot stand brengt. Om die reden streeft zij een intens emotioneel effect na. -Sinds 1999 is Sakurai woonachtig in Nederland en in Miami Beach, Verenigde Staten.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius