Nel van Ratingen  (1953)

Toen ik in 1987 voor het eerst kennismaakte met het werk van Nel van Ratingen sprak het me onmiddellijk aan. Heel vaak wordt een dergelijke appreciatie bij mij bepaald door het kleurgebruik. Bij Van Ratingen is dat ofwel heel subtiel in grijzen, blauwen en rozen of verrassend hard in zwart en rood.

Deze bijzondere gelaagdheid in kleur is een gemeenschappelijk kenmerk van haar hele oeuvre en wellicht eigen aan abstract expressionistisch werk.
+ + lees meer...

Wat Van Ratingen echter zo speciaal maakt is de zeer verfijnde wijze waarop dit effect bereikt wordt. Met name in haar gemengde techniek zorgt het gebruik van verschillende materialen steeds weer voor verrassende ontdekkingen.

Haar gouaches en schilderijen ontstaan improviserend, zonder dat er van te voren een schets is gemaakt. Iedere verfstreek nodigt uit tot een volgende handeling. Deze intu´tieve en spontane manier van werken stelt haar in staat te experimenteren en te reageren op de mogelijkheden die door het schilderen ontstaan. Van Ratingen kiest voor haar werk bewust niet voor een rationele, systematische aanpak omdat dat volgens haar een geforceerd beeld zou opleveren.
"Het onderbewuste speelt een grote rol in mijn werk. Ik voer voortdurend een dialoog met mezelf, hetgeen betekent dat ik kies voor onzekerheid. Mijn schilderijen ontstaan, dat is mijn manier van werken."

Edith Doove

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius