Félix Vallotton  (1865-1925)

Geboren in Lausanne. Overleden in Parijs. De Frans-Zwitserse kunstenaar Félix Édouard Vallotton behoorde in de jaren ’90 van de 19de eeuw tot de kunstenaarsgroep Les Nabis (‘de profeten’). Deze kring van jonge avant-garde kunstenaars sloeg een nieuwe weg in naar een sterk decoratieve kunst, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten.
+ + lees meer...

Félix Vallotton bezocht de kunstacademie in Lausanne en verhuisde in 1882 naar Parijs om daar verder te studeren als portretschilder. Hij kreeg echter vooral internationale bekendheid met zijn opmerkelijke zwart-wit houtsneden, die ongeëvenaard zijn in stijl, techniek en sfeer. Er is steeds een onderhuidse spanning of dreiging voelbaar, maar de werken bevatten ook humor, waaronder vaak maatschappijkritiek schuilgaat.

Als schilder ontwikkelde Vallotton een zeer persoonlijke stijl, geïnspireerd door de Japanse prentkunst, het werk van de klassieke Franse meester Ingres, en de fotografie. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een gladde afwerking, een koele sfeer en een geraffineerd kleurgebruik.

Vallotton hield bewust afstand tot de wereld, maar observeerde hem scherp in al zijn wreedheid en absurditeit. Die observerende houding zien we terug in zijn schilderkunst en in zijn houtsneden. De beschouwer vraagt zich af wat er broeit onder dat gladde oppervlak. Welke emoties sluimeren onder die koele afstandelijkheid?

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Fondation de l'Hermitage, Lausanne
Von der Heydt-Museum Wuppertal, Wuppertal
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Musée d'Orsay, Paris
Kunstmuseum Winterthur, Winterthur
Kunsthaus Zürich, Zürich


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius