Frida Kahlo  (1907-1954)

Geboren in Coyoacán, tegenwoordig een wijk van Mexico-stad, als dochter van een fotograaf.

Ze wordt op zesjarige leeftijd, in 1913, getroffen door kinderverlamming aan haar linkerbeen.
+ + lees meer...

In 1925 wordt de bus waarmee de dan zeventienjarige Kahlo door Mexico-stad rijdt aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning dringt haar lichaam binnen door haar linkerzij en komt er langs haar vagina weer uit. Haar ribben en heup zijn gebroken, haar slechte been is op elf plaatsen gebroken en haar voet is verbrijzeld. Maandenlang moet ze in bed blijven, ingekapseld in pleisters en verband, vechtend tegen de pijn. Ze besluit om te gaan schilderen. Kahlo's moeder laat spiegels aan haar ziekbed vastmaken zodat zij zichzelf kan schilderen. Ondanks de hinder van korsetten en krukken komt ze na haar herstel terug buiten en zoekt ze vrienden op. Door het ongeluk dat haar bekken brak, kan ze geen voldragen kinderen baren. Een zwangerschap resulteert in een pijnlijke miskraam.

Op 21 augustus 1929 huwt Kahlo met Diego Rivera. Diens ex-vrouw, Lupe Marin, tracht het trouwfeest te verstoren. Kahlo's zus Christina bekent in de zomer van 1934 dat ze een verhouding heeft met Diego Rivera. Kahlo verlaat daarop Diego, maar het echtpaar hertrouwt na een heftige strijd alsnog op 8 december 1940. Het eigenaardig huwelijkscontract stipuleert echter dat Kahlo geen seksuele omgang meer hoeft te hebben met haar man. Later zou zij spreken van "twee zware ongelukken in mijn leven (...) één waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man."

Kahlo en Rivera hadden veelvuldige buitenechtelijke affaires; Kahlo zowel met mannen als met vrouwen. Tot haar minnaars behoorden de naar Mexico gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski, de New Yorkse fotograaf Nickolas Muray (1892-1965), die een serie indrukwekkende foto's van haar maakte, en de Japans-Amerikaanse landschapskunstenaar Noguchi.

Frida Kahlo verwierf wereldfaam met haar symbolische en surrealistisch ogende schilderijen. Het leven stelde haar zwaar op de proef. Een busongeluk op haar 17de, een miskraam, haar turbulente huwelijksleven met de kunstenaar Diego Rivera: ze verwerkte het allemaal in beklijvende beelden. Kahlo’s verzet en overlevingsdrang weerspiegelen zich in haar kunst.

In het huis waar Kahlo geboren werd en overleed, het 'blauwe huis' genoemd, is het Museum Frida Kahlo gevestigd.

Over het leven van Frida Kahlo is in 2002 een film gemaakt met Salma Hayek in de hoofdrol. (bron: Wikipedia)

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
The Museum of Modern Art (MoMA), New York, NY 10019-5497

Aangesloten bij Pictoright, Amsterdam.


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius