Suzanne Valadon  (1865-1938)

Geboren in Bessines-sur-Gartempe. Overleden in Parijs.

Suzanne Valadon was het kind van een ongehuwde wasvrouw. In 1870 was haar moeder naar Parijs getrokken en vestigde zich in Montmartre. Op haar achttiende werd zij zelf ongehuwd moeder van zoon Maurice, die dankzij haar aanmoediging en lessen eveneens kunstschilder werd.
+ + lees meer...

Om in haar onderhoud te voorzien werd Suzanne Valadon schildersmodel. Zo leerde ze kunstenaars kennen en werd de minnares van Puvis de Chavannes en Pierre-Auguste Renoir. Niet tevreden met deze geringe positie begon ze zelf te schilderen en werd door kunstenaars als Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas en Renoir aangemoedigd en onderwezen. In 1894 exposeerde ze voor het eerst op de Parijse salon, voornamelijk met portretten, waaronder een portret van Erik Satie. Ook met deze componist had zij een kortstondige verhouding.

In 1896 trouwde Valadon met de welgestelde aandelenhandelaar Paul Mousis. Maar ze raakte uitgekeken op haar saaie verwende leven en in 1909 liet ze hem in de steek voor de jonge schilder André Utter. Ze trouwde met hem in 1914, maar ook dit huwelijk hield uiteindelijk geen stand.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Le musée des beaux-arts de Liège (BAL), Liège (Luik)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)