Willem Jan van Dam  (1895-1964)

Schilder van Amersfoort
+ + lees meer...

Van Dam kreeg de bijnaam ‘schilder van Amersfoort’ vanwege de wijze waarop hij Amersfoort in etsen, tekeningen en schilderijen heeft vastgelegd. Ondanks het feit dat hij dikwijls andere plekken bezocht, bleef Amersfoort zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij kwam hier als achtjarige wonen en is er nooit meer weggegaan. Hij werd geboeid door de oude binnenstad, met de middeleeuwse huizen, grachten en markten. Hem bekoorde, zoals hij het formuleerde, ‘de ouderdom van ingebogen daken en de roodachtige, ingevreten steen van uitgeleefde muren’. Van Dam heeft grote naam gemaakt als etser van stadsgezichten, maar de ‘schilder van Amersfoort’ had méér kwaliteiten. Zijn portretten, stillevens, studies van dieren, landschappen en gevoelige tekeningen uit de oorlog getuigen daarvan.

Passie voor de kunst
Van Dam werkte op advies van zijn vader als fabrieksarbeider en in de bouw, maar haalde in de avonduren zijn bevoegdheid om les te geven in handtekenen en handenarbeid. Al snel kreeg hij een baan in het onderwijs en bleef daar tot zijn pensioen.
Zijn grootste liefde ging uit naar het kunstenaarsschap. Hij was autodidact en kon werken in allerlei technieken zoals olieverf, houtskool, potlood, pen en grafiek, maar tekenen bleef altijd zijn voorkeur houden. Als schilder liet hij zich inspireren door de Bergense school en door Van Gogh. Hij maakte reizen naar Vlaanderen en lijkt daar geïnspireerd te zijn door het werk van sommige Vlaamse expressionisten.
Ondanks de stijlovereenkomsten met andere kunstenaars, bleef Van Dam de ontwikkeling van een eigen stijl nastreven. ’Een echte Van Dam haal je er altijd uit’, zei onlangs nog de Amersfoortse schilder Toon Tieland.

Oorlogstekeningen
De Tweede Wereldoorlog heeft een onuitwisbare indruk op Willem van Dam gemaakt. Gedurende de bezetting was het nauwelijks mogelijk om aan voldoende materiaal te komen om te kunnen schilderen. Van Dam heeft in die jaren voornamelijk getekend. De grote houtskooltekeningen die hij maakte van de gevangenen van Kamp Amersfoort, laten zien hoezeer hij zich betrokken voelde bij hun situatie. De gevangenen met kaalgeschoren hoofden geven een indrukwekkend beeld van de verschrikkingen in die tijd. Maar ook de moeilijke leefomstandigheden van de Amersfoortse burgers in oorlogstijd werden door hem in tekeningen vastgelegd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Flehite, Amersfoort


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius