Jozef Cantré  (1890-1957)

Geboren in Gent. Jozef Cantré is vooral bekend als houtsnijder en beeldhouwer, maar hij was ook typograaf.
+ + lees meer...

Na zijn academiejaren werkte hij in de jaren 1905-1912 samen met Gust De Smet, Frits Van den Berghe en Albert Servaes, ook al behoorde hij strikt genomen niet tot de tweede Latemse groep. Omwille van zijn activisme tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland. Vlaanderen sluimerde nog in het impressionisme, in Nederland was het klimaat al ontvankelijk voor expressionisme, kubisme en futurisme. De Vlamingen profiteerden van dit klimaat en hebben hier hun artistieke geboorte meegemaakt. Ook al had Cantré in Nederland succes, hij bleef toch werken in de schaduw van Gust De Smet en Frits Van den Berghe. Maar hij heeft ook zijn invloed doen gelden zowel op De Smet als op Van den Berghe in die werken waar de vormen een sculpturale dimensie gekregen hebben. Het is ook onder invloed van Cantré dat Gust De Smet (om de dood van zijn zoon te verwerken) een reeks houtsneden heeft aangepakt.

In een aantal boekontwerpen heeft hij het maximum van zijn kunnen gelegd. Zijn affiniteit met de boekenwereld werd ook geconcretiseerd in een aantal opdrachten. Van 1940 tot 1946 was hij lesgever ‘Moderne typografie en illustratie van het boek’ aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten in Brussel en van 1941 tot 1957 was hij lesgever in de houtsnijkunst aan het Plantin-genootschap in Antwerpen.

Cantré is jarenlang de ‘stadsbeeldhouwer’ van Gent geweest en van zijn hand zijn veel monumenten her en der verspreid in de stad. Hij was ook een ‘tijdschriftenman’. Voor Selection , Lumière, Variétés, Cahiers de Belgique, De gemeenschap, Regenboog en Ruimte heeft hij vignetten, illustraties en boekomslagen verzorgd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek, Deinze


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius