Dirck van Baburen  (1595-1624)

Dirck Jaspersz. van Baburen is waarschijnlijk circa 1595 geboren in Wijk bij Duurstede. Overleden in Utrecht. Hij wordt gerekend tot de Utrechtse caravaggisten.
+ + lees meer...

In 1611 ging Dirck in Utrecht in de leer bij Paulus Moreelse, en rond 1615 reisde hij via Parma naar Rome, waar hij met de Rotterdamse schilder David de Haen samenwerkte. Hij kon Vincenzo Giustiniani en kardinaal Scipione Borghese tot zijn beschermers rekenen, en in 1617 ontving hij de belangrijke opdracht om de Cappella della PietÓ van de kerk San Pietro in Montorio in Rome te beschilderen. Hij vervaardigde daartoe een monumentale Graflegging die op die van Caravaggio in de Vaticaanse musea ge´nspireerd was. In Rome zou Baburen tot de oprichters van de Bentvueghels hebben behoord; zijn bijnaam was Biervlieg.

Rond 1621 keerde Baburen terug naar Utrecht, waar hij bij zijn moeder en zuster op de Jansdam ging inwonen. Hij kreeg enkele interessante opdrachten, maar hij stierf al in 1624, ongetrouwd en nog geen dertig jaar oud, waarschijnlijk aan de pest. Baburen werd begraven in de Buurkerk in Utrecht. Na zijn dood verbleekte zijn roem snel; pas in de twintigste eeuw kwam er een herwaardering voor zijn werk op gang.

Dirck van Baburen was in Rome sterk onder de invloed gekomen van de stijl van Caravaggio. Hij schilderde bijbelse en mythologische taferelen, en genrestukken met drinkers en muzikanten. Zijn stijl sluit aan bij die van Hendrick ter Brugghen, maar bezit een minder uitgesproken persoonlijkheid.

Er zijn niet zo veel schilderijen van Dirck van Baburen bewaard gebleven, wat natuurlijk door zijn vroege dood te verklaren is. In Nederland bevinden zich werken van hem in het Centraal Museum en het Catharijneconvent, beide te Utrecht, en in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Op twee schilderijen van Johannes Vermeer is Baburens schilderij De koppelaarster uit 1622 afgebeeld, dat in het bezit van zijn schoonmoeder schijnt te zijn geweest, en dat zich tegenwoordig in het Museum of Fine Arts in Boston bevindt.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Catharijneconvent, Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius