Ellen Baptist  (1945)  

Zij schildert, maakt houtsneden, schept papier, zet teksten, schrijft verhalen, geeft les.
Haar inspiratiebronnen: Charlotte Salomons, Edvard Munch, Kirchner, Die Brücke, Werkman, Chagall, poëzie en dramatiek.
De veelzijdigheid blijkt overduidelijk. Haar grafiek is wat techniek betreft divers. De stijl ervan is echter consistent en consequent en is te typeren als klassiek-expressionistisch. Het doet denken aan de werken van Edvard Munch en Ernst Ludwich Kirchner.
+ + lees meer...

Kirchner (1880-1938) was lid van “Die Brücke”, een kunstenaarsvereniging die hij, samen met enkele companen, in 1905 in Dresden oprichtte. De expressie en de eenvoud die ze zochten, vonden ze pas echt in hun houtsneden. Met het ruwe materiaal van een plank, bewerkt met mes en guts, hun afbeeldingen gedrukt in zwart-wit, konden zij de felheid die zo kenmerkend is voor het expressionisme uitdrukken. En hoewel Ellen Baptist niet meer een revolutie in de kunst hoeft te ontketenen, voelt zij zich heel verwant met een dergelijke manier van uitdrukken.

Met haar woorden:
Mijn werk gaat vooral over verlangen. Verlangen naar communicatie. Dit probeer ik uit te drukken in figuratieve, expressieve beelden; een poging om buiten mijzelf te treden en een verbinding te maken met "de ander". De bevestiging van mijn bestaan als kunstenaar is niet alleen gelegen in mijzelf, in de keuze die ik heb gemaakt, maar ook in de (h)erkenning van het beeld dat ik creëer. Een mens leeft immers niet voor zichzelf alleen.

Kunst beschouw ik niet alleen als een esthetisch gegeven, maar ook als (verborgen) drager van oorspronkelijkheid en algemene menselijke waarden. Daarnaar en daarom graaf ik, iedere dag weer.

Opleiding
ABK, Arnhem Vrije kunst en Grafische Technieken (1964-1969)

Tentoonstellingen

2005
Galerie de Steenlinde, Soest

2003
Galerie Albion Putti, Groningen

2002
Kunstlokaal 11, Doetinchem

2001
CBK Nijmegen, Nijmegen (s)
Drukkerijmuseum, Meppel (s)

(s) = solotentoonstelling

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius