Tosca van den Haak  (1918-2012)

Leuntje Antonia (Tosca) van den Haak is geboren in Noordwijk aan Zee.

Ze wilde graag biologie studeren, maar dat mocht niet van haar vader. Uit woede ging ze rond 1940 bij de pottenbakkerij van haar oom Koen Mertens sr. (1889-1953) werken. Hier werd ze praktisch opgeleid.
+ + lees meer...

Tosca van den Haak had een duidelijke voorkeur voor de dierplastiek. De dieren boetseerde ze eerst in grove chamotte waarna ze in Noordwijk in de oven bij haar neef Koen Mertens jr. (1926) werden gebakken. In het begin waren de diertjes klein van formaat, omdat ze anders niet in de oven pasten. Later toen Tosca ook in was ging werken en ze in brons liet gieten, werden de beelden groter.

Ze haalde haar inspiratie uit de Noordwijkse natuur, zoals het strand en de duinen. Tosca was ook regelmatig in de dierentuin te vinden. Ze had altijd een tekenblokje met pen bij zich zodat niets haar kon ontgaan. Tosca bekeek de dieren door een speciale bril om zo diep mogelijk in het wezen van de dieren door te dringen om uiteindelijk karakter te kunnen geven aan een ruwe homp klei. Ze zag in deze dieren iets van de mens, want de mens en het dier staan volgens Tosca dichter bij elkaar dan dat men denkt. Haar dieren lijken ook menselijke trekjes te hebben. Ze maken je vrolijk en toveren een glimlach op je gezicht. Dit was ook net de bedoeling van Tosca.

Van Tosca van den Haak kan gezegd worden dat ze een van de eerste vrouwelijke kunstenaars in Nederland is geweest die zich specialiseerde in de dierplastiek.

Museum Noordwijk heeft een grote collectie beelden van haar geschonken gekregen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Noordwijk, Noordwijk


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)