Paul Andringa  (1963)  

Woont en werkt in Leeuwarden.

Opleiding
Ubbo Emmius, Leeuwarden
Academie Vredeman de Vries, Leeuwarden

Paul Andringa vertelt met zijn collages en beelden een verhaal. Een verhaal wat niet altijd even duidelijk is. In zowel het platte als het driedimensionale werk zijn materialen gebruikt die hij letterlijk op zijn pad tegenkomt. Aan ieder werk zit een verhaal, maar mogelijk hangt de kijker aan ieder werk een ander verhaal, welke volledig af kan wijken van het verhaal van de maker. Er in zien wat er te zien valt.
+ + lees meer...

In de collages zijn materialen verwerkt die anderen wellicht hebben weggegooid of vertrapt op straat. Paul bukt ervoor. In principe komt alles in aanmerking om verwerkt te worden in zijn collages, zolang het maar is te bevestigen op een ondergrond: papier, karton, stof, hout, metaal. De te gebruiken gevonden voorwerpen komen pas door de eerste “keuring” als ze qua vorm en kleur aan Paul’s eisen voldoen. De meeste vormen stralen soberheid en eenvoud uit, doorgaans in gedekte kleuren. Vormen en voorwerpen worden opgeraapt, bij elkaar gegaard, meegenomen en binnen handbereik klaar gelegd. Tezamen vormen ze een inspirerende werkomgeving.

Hoewel de collages, collages blijven, zijn sommige werken meer reliefs van oude materialen, geconserveerd in vitrinekastjes, welke de sporen van de tijd tonen. Het ziet er willekeurig en bijna gemakkelijk uit, maar alle delen zijn zorgvuldig geordend. Zowel de vormen als de restvormen worden beredeneerd en de plaats en het formaat zijn uiterst belangrijk. Een spel van eindeloos toevoegen en verwijderen tot het beoogde resultaat is bereikt.

De beelden zijn een logisch gevolg van zijn collages. Of is het juist andersom?
Het samenvoegen van materialen, nooit nieuw maar altijd gebruikt en getuigen van de tijd, leidt tot intrigerende beelden, welke altijd een betekenis hebben. Deze betekenis hoeft niet altijd zwaar of hoogdravend te zijn maar komt wel altijd voort uit een gevoel; een emotie of gedachte.
Voor Paul Andringa is zowel het proces als het eindresultaat belangrijk. Het lijkt alsof de beelden al doende vorm krijgen en aan elkaar hangen van toevalligheden.

Voor zowel de collages als de beelden geldt dat de charme ervan schuilt in het ogenschijnlijke gemak waarmee ze zijn samengesteld.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende gemeenten hebben werk in de openbare ruimte:
Kunst Openbare Ruimte Leeuwarden, Leeuwarden


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius