Jan Sanders  (1919-2000)

Jan Sanders was geïntrigeerd door techniek en liet zijn fantasie de vrije loop. Hij was gefascineerd door dezelfde reeks indrukwekkende machines die nu het centrum van Vlissingen bevolken. De combinatie met de maritieme humor leverde tekeningen op die chaotische taferelen laten zien van allerlei ‘werk in uitvoering’.
+ + lees meer...

Zijn eerste tekeningen waren in zwart wit uitgevoerd en bevatten vaak maar één grap. In de jaren daarna ontwikkelde Jan Sanders zijn bekende eigen stijl. Met bijna altijd terugkerende elementen zoals de kleine norse kapitein, W.F. Mutterliebe met zijn weinig volgzame bemanningsleden. Zijn manschappen haten hem en hebben hem lief. Scheepvaartmensen over de hele aardbol kennen hem en praten over hem.

Kapitein Mutterliebe is ervoor verantwoordelijk dat er gewerkt wordt. De kapitein doet er alles aan om de opvarenden aan het werk te zetten en de matrozen zelf doen er alles aan om de opdrachten van de kapitein te omzeilen. Soms worden de bemanningsleden in hun werkzaamheden ondersteund door de meest indrukwekkende machinerieën. Op één van de tekeningen is bijvoorbeeld een gigantisch apparaat te zien, dat ervoor zorgt dat de matrozen aan boord van een schip komen. Of wat te denken van een apparaat dat het schip efficiënt van kleur kan laten veranderen. Nog een voorbeeld. Om het schip door een ijsvlakte te laten breken wordt het personeel ingezet om als ijsbreker te functioneren.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius