Giacomo Balla  (1871-1958)

Geboren in Turijn. Overleden in Rome. Italiaanse kunstschilder vooral bekend als leidend futurist, die in zijn werken de beweging wilde laten uitkomen.

In 1891 studeerde hij hier kort aan de Accademia Albertina di Belle Arti en het Liceo Artistico. In 1895 verhuisde hij naar Rome, waar hij diverse jaren werkte als illustrator, en portretschilder.

In 1900 bracht Balla een bezoek van zeven maanden aan Parijs als assistent van de illustrator Serafino Macchiati. In Parijs maakte hij kennis met het impressionisme en het pointillisme.
+ + lees meer...

Terug in Rome ontmoette hij Gino Severini en Umberto Boccioni en kwam hij in aanraking met het futurisme. Marinetti leerde Balla in 1909 de futuristische ideeën. In hetzelfde jaar nam hij deel aan de Salon d'Automne. In 1910 ondertekende Balla samen met Boccioni, Carlo Carrà, Luigi Russolo en Severini het futuristisch schildersmanifest.

In 1912 legde Balla in zijn schilderij 'Hond aan de lijn' een beweging vast, gebaseerd op fotografische bewegingsstudies. Hij bezocht Londen en Düsseldorf en nam deel aan de tentoonstelling van de 'Rotterdamsche Kunstkring'. Tussen 1913 en 1916 schilderde hij een serie die in de richting van abstracte schilderijen ging.

Na 1933 schilderde Balla hoofdzakelijk naturalistisch.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
James Kinmont Fine Art, London

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Guggenheim Museum New York, New York, NY
Kröller-Müller Museum, Otterlo


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius