David Le Large  (1977)

www.behance.net/davidlelarge

Geboren te Geldrop. Woont en werkt in Knegsel

Opleiding
Beschermings- en afwerkingstechnieken aan het St. Lucas te Boxtel;
Autonome Beeldende Kunst aan de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch.

Ik ben conceptueel kunstenaar. Hierbij wordt vanuit een concept, een idee, gewerkt.

Ik probeer gecompliceerde zaken terug te brengen tot hun essentie, een pure grijpbare vorm. Landkaarten, taal, cijfers, de heraldiek, mensen, de natuur, en de kosmos, geven mij veel inspiratie.
+ + lees meer...

Aan het ontstaan van een werk ligt altijd een interesse van mij ten grondslag, iets waar ik al lang mee rondloop, me over verbaas of al heel mijn leven ken en het ineens op een andere manier weer, als voor het éérst, lijk te zien. Het kiezen van vorm of kleur gaat vaak systematisch. Ik volg een patroon, ga via mijn eigen regels te werk en geef er mijn eigen invulling aan.

Vaak zie je dat werk groeit, zoals een zaadje dat later een grote boom wordt. Net als alles om ons heen. Er is zo veel om je over te verwonderen en om te bewonderen. Kennis, techniek, natuur, kosmos, zijn voor mij allemaal grote bomen met een enorm vertakte kruin die naar de onmetelijke hemel reikt, de toekomst in, wortels die heel diep naar hun oorsprong tasten die diep in de geschiedenis ligt, én natuurlijk niet te vergeten een onbuigzame, degelijke, robuuste stam om deze twee te verbinden.
Ik als mens, als Nederlander, en bovenal als Aardbewoner, zie al deze ‘grote bomen’ in de wereld en probeer ze in mijn werk weer terug in dat zaadje te duwen. Het zaadje waar al die mogelijkheden in zitten, alle mogelijkheden die nog alle kanten op kunnen groeien.
Zelf heb ik dat idee niet, dat mijn werk groeit. Ineens zie ik het, is het er. Zoals Michelangelo al zei, ‘het beeld is er al, ik hoef alleen de steen eromheen weg te halen’.


Zo werk ik aan een serie schilderijen, die als drager een paneel in de vorm van een schild hebben. Schilderijen in de letterlijkste zin van het woord, ‘schilderij’ komt namelijk van schild.

Ridders bonden in de middeleeuwen (500-1500) een gekleurde lap aan
hun lans om te laten zien met wie men te maken had.
Ze hadden alleen niet altijd een lans bij zich om een vlag aan te binden. Maar wel altijd een schild om aanvallen van een tegenstander af te weren.

Dat schild gingen ze toen kleuren (be-schilderen) met de kleur of kleuren van de vlag.

Veel eerder is door mij de wereldvlag gemaakt. Als ik terug kijk is het ook heel logisch dat dit op mijn pad kwam. Het is leuk om terug te kijken, dan is het echt zo dat het allemaal klopt.


Hierna heb ik een stukje toegevoegd dat is geschreven door mijn kunstgeschiedenisdocent van de akademie. Het is een mooie tekst die veel zegt over mij, in een erg goede verwoording.

Kleine dingen vallen David op die hem vervolgens aan het denken zetten, waarna hij gedachtenkronkels doorloopt die hem op verrassende uitkomsten brengen.
Aangezien hij een brede belangstelling heeft, vindt hij veel kapstokken om zijn gedachtegangen aan op te hangen.
Toch loopt als een rode draad door alle onderdelen heen zijn pogen om objectieve zaken te subjectiveren en langs een eigen persoonlijke maatlat te leggen.
Landkaarten , wereldbol, het alfabet zijn zaken waarover afspraken gemaakt zijn waaraan gebruikers zich houden omdat ze stilzwijgend geaccepteerd zijn.
David niet: hij bevraagt dergelijke afspraken voortdurend met de onbevangenheid van een kind en met een subtiel gevoel voor humor. Waarom?? Daarom, maar een ander daarom is ook nog mogelijk! Door zijn vermogen zich te verwonderen over geaccepteerde codes komt hij tot verrassende nieuwe interpretaties ervan.

Sophie Gobits - van Beek

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius