KUNSTENAAR / ARTIST

Oxydiaen  (1912-2000)

>> voorbije exposities / past exhibitions

Over de kunstenaar
Barend Roest Crollius had als kunstenaarsnaam: Oxydiaen.

Begonnen als pianist en componist, moest hij deze carrière beëindigen na een ongeluk met zijn vinger. Daarna was Roest Crollius literair journalist voor dag- en weekbladen en vanaf 1935 heeft hij als geëngageerd schrijver twintig romans geschreven, waarvoor hij verschillende literaire prijzen ontving. Hij onderhield contacten met vele Nederlandse en Belgische schrijvers en was onder andere bevriend met Ward Ruyslinck. Hij heeft een lange periode culturele en literaire avonden verzorgd op een landgoed in Wassenaar. Vanaf 1960 ontving hij voor deze verdiensten jaarlijks Rijkseregeld tot aan zijn dood.

Sinds 1971 zei Roest Crollius het schrijven voorgoed vaarwel en wijdde zich geheel aan de schilder- en tekenkunst. Hij nam toen ook de kunstenaarsnaam Oxydiaen aan. Het Amsterdams Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst kende Oxydiaen drie keer een werkbeurs toe.

Het omvangrijke oeuvre van Oxydiaen is niet makkelijk onder één noemer te vatten. Wél zijn belangrijke thema´s te onderscheiden zoals landschappen en portretten. Zijn werk bestaat uit houtskool- en pasteltekeningen, Oost-Indische inkt tekeningen, gouaches en schilderijen op doek en paneel. De werken met olieverf zijn zeer kleurig en expressief.

De belangrijkste tentoonstellingen waren in het Circustheater en in het Kurhaus, beide te Scheveningen, in Hamdorff te Laren en galerij Van Reekum in Apeldoorn. Vooral ook dienen genoemd te worden de overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum te Schiedam in 1988 en de jubileumtentoonstelling in de Hooglandse Kerk te Leiden in 1995.

Oxydiaen: "Wanneer ik schilder heb ik het gevoel dat ik met de kwast zwaai en gebaar naar al of niet denkbeeldige anderen. Onderwijl leggen de kwastharen mijn seinen en tekens vast op het doek. Het zijn boodschappen (meestal voor mij ook onbegrijpelijke), berichten aan onbekende verre mensen, die in hun nood of eenzaamheid luisteren naar een verlossend sein of teken. Wie weet hoeveel vuurpijlen zij al in de nacht hebben afgeschoten. Een tekening of een schilderij kan onvoorstelbaar grote afstanden tussen mensen overbruggen."

De volgende instellingen hebben werk in stock:
SBK Amsterdam KNSM, Amsterdam

Werken Toon afbeeldingen in apart venster


Zonder titel, 1997, 68 x 51 cm
SBK Amsterdam Noord


Zonder titel, 1997, 68 x 51 cm
SBK Amsterdam Noord


Zwaar weer boven de stad, 1996, 65 x 50 cm
SBK Amsterdam KNSM


Zonder titel, 1995, 68 x 51 cm
SBK Amsterdam Noord


Portret, 1989, 62 x 52 cm
SBK Amsterdam Noord


Vrouwenportret, 1989, 60 x 30 cm
SBK Amsterdam Noord


Kop van een man, 1989, 60 x 30 cm
SBK Amsterdam Noord


Portret, 1986, 82 x 42 cm
SBK Amsterdam Noord


De tomatenverkopers, 1982, 61 x 39 cm
SBK Amsterdam Noord


Portret, 1976, 77 x 53 cm
SBK Amsterdam Noord

meer/more >>