Peter Hartwig  (1963)

Geboren in Hoogezand. Woont en werkt in Dronten.

Opleiding
Academie Minerva, Groningen (1981-1986)
+ + lees meer...

Hartwig behoort tot de kunstenaars die de werkelijkheid in hun werk als uitgangspunt nemen. Gevormd aan de Groningse kunstacademie Minerva, door onder andere Matthijs Röling en Diederik Kraaijpoel, schildert hij veelal landschappen, (café-)interieurs en mensen. Zijn schilderijen, in een impressionistische toets, zijn sfeervol met veel aandacht voor kleur en toon. Alhoewel de werkelijkheid zijn uitgangspunt is, weet Hartwig deze toch op zijn eigen manier weer te geven. Veel partijen zijn sterk geabstraheerd en daardoor niet in detail weergegeven, maar het is zíjn interpretatie van de realiteit, die hij in een weloverwogen compositie weet neer te zetten.

De schilderijen van Hartwig zijn impressionistisch geschilderd. In losse verftoetsen zet hij een portret neer of een landschap. Wanneer men inzoomt op een detail van het schilderij, valt de afbeelding uiteen in abstracte kleurvlakken. Zijn favoriete kunstenaars zijn dan ook impressionistische realisten als Bonnard, Vuillard en Ensor.
Hartwig werkt altijd naar de werkelijkheid. Door zijn eigen fantasie en beleving daarin te verwerken, ontstaan er toch landschappen en interieurs die hij op zijn geheel eigen manier schildert. De sfeer en het licht zijn twee belangrijke uitgangspunten in zijn werk, die hij met een rustig en gedempt kleurenpalet probeert neer te zetten. In een interview met conservator Harry Tupan voor de begeleidende publicatie zegt hij: "Ik vind kleur heel belangrijk. Licht en sfeer zijn bepalend voor de kleur. De kleur staat in dienst van het licht en de sfeer." Dit is onder meer te zien in zijn schilderijen van Indonesische landschappen, de plek waar zijn ouders vandaan komen.

Aan de academie leerde hij ook zijn studiegenoot Frank Lisser kennen. Zij hebben vanaf hun studietijd tot halverwege de jaren ´90 van de vorige eeuw intensief aan verschillende projecten samengewerkt.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Mokum, Amsterdam
Galerie ZoFier, Workum


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius