Rik Davids

Rik Davids studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na zijn afstuderen vond hij in 1995 zijn huidige werkmethode uit: het vormen van kunstobjecten, door blokken hout met nieten onderling te verbinden. Op deze manier vormt hij schalen, vazen en andere ruimtelijke objecten.
+ + lees meer...

Rik Davids maakte zijn eerste werken van sloophout. Van gekleurde latten en planken maakte hij schalen en vazen. De sloophouten schalen met een diameter van 66 cm vervaardigde Rik Davids in grote aantallen, die hij via een agent verkocht in binnen en buitenland bij designwinkels. Het formaat is steeds hetzelfde maar de kleuren, houtsoorten en composities zijn telkens anders, afhankelijk van het gebruikte sloophout. Zo zijn alle schalen uniek.
Maar Rik Davids wilde verder in zijn ontwikkeling. Het was daarnaast ook steeds moeilijker om aan sloophout te komen.
In alle werken van Rik Davids is de constructie goed zichtbaar. Bij de schalen zien we dat ze uit verschillende vierkante plankjes bestaan. En dat de plankjes door middel van de nietjes met elkaar zijn verbonden.

De beschilderde schalen zijn autonome kunstwerken. De gebruikte techniek zit tussen schilderkunst en design in. Aan de ene kant gebruikt hij een vorm die we kennen uit de kunstnijverheid. Aan de andere kant beschildert hij het werk zoals een schilderij wordt bewerkt. En het werk hangt als een schilderij aan de muur. Daarnaast hebben de schalen nog een kenmerk van de schilderkunst in zich; De schalen kunnen de kijker net zo in zich opnemen als een schilderij dat kan. Wanneer je immers voor een schaal staat word je er door omarmd en door opgenomen. Ze komen fysiek naar de kijker toe doordat de schalen rond zijn en de ruimte in komen. Zo wordt het effect extra versterkt.

De beschilderde schalen van Davids worden steeds groter. Rik Davids wil op grotere schaal zijn schalen maken. Hij wil kijken tot hoever hij kan gaan. Hoe groter de schaal hoe meer het werk de kijker omarmt en in zich opneemt en hoe imposanter het werk wordt. Het werk wordt niet alleen visueel waargenomen. Het geluid speelt ook een rol. Wanneer je voor het werk staat en spreekt wordt het geluid weerkaatst en hoor je een echo.

Riks schalen worden onder andere verkocht in Nederland, Itali en Japan.

(Bron: Abrahamart.com)

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
AbrahamArt.com, Eindhoven
Galerie Wies Willemsen, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius