John James Audubon  (1785-1851)

De vogelschilder John James Audubon maakte het duurste boek ter wereld ´The Birds of America´. Alle vogels van Noord- en Zuid Amerika zijn daarin op ware grootte en in hun natuurlijke omgeving afgebeeld. In zijn tijd was het boek al baanbrekend, omdat een kunstenaar voor het eerst de dynamiek bij vogels suggereerde en hun levendigheid benadrukte, geïnspireerd door de Franse schilder Jacques-Louis David. Maar ook Audubons romantische en uitdagende levensstijl, die zich gaandeweg ontwikkelde van vogeljager tot natuurbeschermer, sprak tot de verbeelding.
+ + lees meer...

De vijf delen van dit grote boek in ‘dubbelolifantformaat’ zijn vanwege kwetsbaarheid en kostbaarheid zelden te zien.

Voor velen is The Birds of America nog steeds het mooiste vogelboek. En is het niet het mooiste, sinds 2002 is het in ieder geval het duurste in druk verschenen boek dat ooit geveild is: In 2002 verkocht veilinghuis Christie’s voor 8,8 miljoen dollar een exemplaar van het werk. Achteraf een koopje.
In 2010 verkocht Sotheby’s in Londen tijdens een veiling op 7 december een exemplaar voor £7.321.250 / US$11.542.683 / €8.647.111. De koper, de Londense kunsthandelaar Michael Tollemache, omschreef het boek als "priceless".
Het Teylers Museum bezit ook een exemplaar.

John James Audubon (1785-1851), een avontuurlijk ingestelde autodidact van Franse afkomst vertrok op twintigjarige leeftijd naar Amerika. Daar trok hij jarenlang door de Amerikaanse wildernis met het idee om de complete Noordamerikaanse vogelfauna in beeld te brengen. Tevergeefs probeerde hij zijn map met waterverfschilderingen in de Verenigde Staten te gelde te maken. Toen dit niet lukte nam hij de boot naar Engeland. Uiteindelijk vond hij in de drukker en graveur Robert Havell de ideale compagnon. Havell verzorgde de 435 in aquatint gedrukte afbeeldingen. Audubons vogels zijn alle op ware grootte afgebeeld. Het formaat wordt ‘dubbelolifant’ genoemd en is ongeveer 64 bij 97 centimeter. Voor sommige vogels als bijvoorbeeld de flamingo gaf dit problemen; de nek van de flamingo kronkelt zich via de bovenkant langs de hele zijkant naar beneden. De meeste vogels zijn in hun natuurlijke omgeving geplaatst en de vaak prachtige botanische details zorgen voor de bijzondere kwaliteit.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)