Sam Parabirsingh  (1943-2003)

In de kleuretsen van Parabirsingh zijn bijna altijd vrouwfiguren getekend, maar we zien ook regelmatig de gedaante van een stier en verbeeldingen van de zonnewijzer. Het zijn elementen uit de klassieke mythologie.
+ + lees meer...

De vrouwfiguren zijn godinnen en halfgodinnen, zoals Aphrodite en Europa. In de stier herkennen we de metamorfose van Zeus op minnepad. Waar Parabirsingh kan, gebruikt hij symbolen van liefde en van energie, die universeel zijn; van alle tijden en windstreken. Naast referenties naar de antieken worden regelmatig thema´s uit de Bijbel en wel in de vorm van een kruis, een ark, of een kerk, toegepast. Sam Parabirsingh wil zich niet eenzijdig laten leiden door een bepaalde leer of religie. Hij zoekt de verscheidenheid op van oude bronnen, waaruit veel inspiratie en levenswijsheid te putten valt. Hij verbindt de verschillende verhalen met elkaar door de essentie eruit te halen en die in een eigen context te plaatsen. De veelvuldig voorkomende vogels en vissen herinneren ons aan de innerlijke vrijheid, dat een eeuwige bron van verlangen is en blijft voor de mens. Zijn hele oeuvre is in feite te omschrijven met de titel, die hijzelf heeft gegeven een ets, namelijk: "Dance mythologique".

Exposities
Galerie Delfi Form, Zwolle, 2001
Galerie Hüstege, Den Bosch, 1999, 1993
Reinart Gallery, Oss, 1998, 1994, 1992
Galerie De Twee Pauwen, Den Haag, 1993
Museum Barli, Bandung, 1994.


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius