Frans Lodewijk Pannekoek  (1937)

Frans Lodewijk Pannekoek leerde het etsen bij J.C. Nachenius en zat ongeveer een jaar op de Kunstnijverheidschool in Amsterdam, maar als kunstenaar beschouwt hij zichzelf als autodidact. Het grafische werk van vroegere kunstenaars, in het bijzonder dat van de 17de-eeuwse prentkunstenaar Hercules Segers, had van begin af aan een sterke invloed op zijn werk.
+ + lees meer...

In 1962 vertrok Pannekoek naar Pingjum in Friesland, waar hij bevriend raakte met de schrijver Gerard Reve. In 1967 publiceerde Reve op verzoek van de kunstenaar een kort verhaal onder de titel Veertien etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor arbeiders verklaard. Hierdoor kreeg Pannekoek landelijke bekendheid. De kunstenaar vestigde zich in 1968 in Spanje, woonde lange tijd in Frankrijk en verblijft op het ogenblik weer in Spanje.

Pannekoeks oeuvre omvat etsen en drogenaald-prenten van Hollandse, Spaanse en Franse landschappen, sommige zeer fijn en atmosferisch, andere juist met een krachtige lijnvoering. Ook maakte hij voorstellingen van dieren en motieven uit de natuur (zoals schelpen, blaadjes, bloemen), enkele portretten – onder meer van Reve – en zelfportretten. Pannekoeks prenten zijn meestal voorzien van allerlei inscripties en een datering.

De Fondation Custodia te Parijs bezit de grootste collectie prenten en tekeningen van Frans Pannekoek, verzameld door de oud-directeuren Carlos van Hasselt en Mària van Berge-Gerbaud. Op initiatief van de Hercules Segers Stichting is in samenwerking met de Fondation Custodia een representatieve keuze uit deze collectie gemaakt.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius