Marius Bauer  (1867-1932)  

Geboren in Den Haag. Overleden in Amsterdam.

Vooraanstaand etser en Nederlands belangrijkste OriŽntalist. Hij was onderdeel van de nasleep van de Haagse School en daarmee van het Nederlands impressionisme. Vrijwel alle werken hebben exotische themaīs en Oosterse culturen tot onderwerp; het oude Egypte, de voorbije islamitische cultuur in India, optochten in Nederlands IndiŽ, Ceylon, Turkije, Cambodja, steeds zijn de romantische reisindrukken van Bauerīs verre reizen gedompeld in een sfeer van mystiek en verleden.
+ + lees meer...

De kunstcriticus Charles Wentinck schreef in 1955 over Bauer: ę...wij willen steden van louter paleizen, vooral nu onze eigen steden van louter hondenhokken verrijzen. Wij willen een verheven visie op het leven, omdat we op de een of andere manier weten dat de onze te vaak platvloers en alledaags is...Ľ. Hiermee gaf hij de kern van Bauerīs kunstenaarschap weer. Bauer was in de kern een romanticus die vluchtte uit het hier en het nu, die zijn heil zocht in het exotische en in het verleden. Geen enkele Nederlandse kunstenaars heeft op basis van deze romantische prikkel zoīn indrukwekkend oeuvre opgebouwd als Marius Bauer.

Zijn carriŤre leek op die van een wonderkind. Al bijzonder vroeg verdiepte hij zich in culturen van exotische volkeren. Hij begon zijn opleiding op 10-jarige leeftijd aan de Haagse Academie en studeerde er samen met George Breitner, Isaac Israels en Willem de Zwart. Na een leerperiode bij Salomon van Witsen ontdekte de kunsthandelaar Van Wisselingh Bauerīs grote talent. Met diens financiŽle steun vertrok Bauer naar Constantinopel om er te tekenen en te schetsen. De tachtig etsen waarmee hij terugkwam waren zů goed dat deze de 21-jarige kunstenaar verzekerden van een levenslange samenwerking met de gerenommeerde Kunsthandel Van Wisselingh.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co, Haarlem
Veilinggebouw De Zwaan, Amsterdam

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Drents Museum, Assen
Museum de Fundatie / Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle
Museum Henriette Polak, Zutphen
Joods Historisch Museum (JHM), Amsterdam
KrŲller-MŁller Museum, Otterlo

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Art du Nord, Winsum
Kunsthandel A.H. Bies, Eindhoven
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Kunsthandel Dolf D. van Omme, Amsterdam
Paol & Co. Fine Art, Hilversum, Hilversum
Kunsthandel Studio 2000, Blaricum
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht
Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co, Haarlem


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds kort weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de rechter kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Benno Tutein Nolthenius