Luc Bastiaens  (1947)

Luc Bastiaens (1947, Hoogstraten, België)
Het is onmogelijk de waarheid weer te geven. Slechts een deel ervan kan je als kunstenaar, door vormen, weergeven. Daarom zijn vormen voor kunstenaars even belangrijk als woorden voor filosofen. Dit zijn geen afbeeldingen. Een afbeelding is een dood beeld. Maar zelfs een levend beeld gaat voorbij. Vorm echter ontsluit een deel van de waarheid.
"Zijn " door doen. Dat is de kunstenaar.
+ + lees meer...

Glas als kunstvorm is niet eenvoudig omdat de ambachtelijke kant steeds interfereert met de vormelijke inhoud. Men mag niet in de valstrik van het mooie beeld trappen. Toch is het nodig de materie te beheersen om voorbij het dode beeld te geraken.
(Deze kunstenaar tracht dit te bereiken door de verschillende technieken van het glasbewerken te beheersen.)
Luc Bastiaens verlaat de klassieke paden van het glasblazen en legt zich toe op de moderne methodes (door o.a. het gebruik van de computergestuurde glasoven). Zo zijn de meeste werken gemaakt in glaspasta (paté de verre) of wordt het vormsmelten (casting) toegepast.
Hierbij maakt hij een mal die gevuld wordt met glas en die vervolgens opgewarmd wordt in de oven. Na een perfect gestuurd smelt - en afkoelingsproces kan het glasstuk verder worden afgewerkt op kamertemperatuur. (door bijvoorbeeld te polijsten of te kappen)
Om deze verschillende technieken te kunnen gebruiken, heeft Luc Bastiaens zich jarenlang vooral in het buitenland bijgeschoold. Naast zijn opleiding beeldhouwen volgde hij workshops bij internationaal gerenommeerde glasartiesten. (w.o. Harvey Littleton -USA ; Jaromir Rybak- Tjechie; Bernard de Jonghe -Frankrijk; Susan Edgerlie-Canada; Warren Langley-Australie; Frank van den Ham-Nederland e.v.a)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius