Ton Schulten  (1938)

TON SCHULTEN
1938

Biografie:1938 Geboren op 25 april in Ootmarsum als zoon van een bakker. Ton groeit op in een traditioneel katholiek middenstandsgezin met zes kinderen.
1944 Lagere school in Ootmarsum. Tekent en knutselt tijdens zijn schooljeugd veel op zijn eigen zolderkamertje boven de bakkerij.
1950 Zijn creativiteit blijft zich ontwikkelen, onder andere tijdens zijn opleiding aan de Etalage-decoratievakschool.
1955 Werkt als etaleur bij Vroom & Dreesman te Enschede. Hier is hij vooral veel te vinden in het decoratie-atelier.
+ + lees meer...

1956 Volgt de opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, waar hij na een onderbreking voor militaire dienst (1958/1959) in 1962 cum laude afstudeert als grafisch ontwerper en vormgever.
1959 Richt in Enschede zijn eerste tentoonstelling van tekeningen en aquarellen in. Als expositieruimte dient de personeelskantine van V&D.
1961 Ton Schulten treedt in dienst bij het toonaangevende reclamebureau De Zuil in Enschede. Hij leert Henk van Mierlo kennen. Ze vormen een origineel en creatief duo en presenteren spraakmakende campagnes voor grote en bekende bedrijven. Ondertussen blijft Ton Schulten in zijn schaarse tijd schilderen en tekenen.
1965 Ton Schulten treedt in het huwelijk met Ank Lammerink uit Reutum, hoofd van de kleuterschool te Ootmarsum.
1968 Samen met Henk van Mierlo begint hij een eigen reclamebureau, Createam. Creatief wel een succes, zakelijk niet.
1976 Start opnieuw - nu alleen - een eigen reclame- en ontwerpstudio in Ootmarsum met Ank als ‘schatbewaarder’. Na enige tijd komt het succes, dat hem na verloop van tijd boven het hoofd groeit.
1983 Ontmoet de reclameman Jan Okkinga, die het bureau in Ootmarsum versterkt. De naam wordt later gewijzigd in Schulten en Okkinga, kortweg S & O. Het reclamebureau groeit uit tot een succesvol bedrijf van 35 medewerkers. De schaduwkant is dat Ton Schulten door het succes nauwelijks aan zijn liefde, het schilderen, toekomt.
1989 Ton Schulten vertrekt als partner uit S & O en gaat zich geheel wijden aan de schilderkunst. Een jaar later opent zijn vrouw aan het Kerkplein in Ootmarsum een bescheiden kunstgalerie onder de naam ‘Galerie Kerkplein’. Hij exposeert er permanent zijn schilderijen, terwijl ook wisseltentoonstellingen van andere kunstenaars te zien zijn. Feitelijk wordt daarmee de basis gelegd voor de ontwikkeling van Ootmarsum als kunstcentrum. Tot dan heeft Ton Schulten voornamelijk abstracte doeken met geometrische vormen geschilderd. Florale motieven krijgen de overhand. Hij geniet van zijn artistieke vrijheid.
1991 Een veelbewogen jaar. In januari is er de eerste buitenlandse expositie van werk van Ton Schulten in Florence. In oktober krijgen Ank en Ton Schulten een ernstig auto-ongeluk op vakantie in Tenerife. Hun vriend Ben Griepink uit Ootmarsum komt hierbij om het leven. Het betekent een keerpunt in hun leven. Na een lange tijd van revalidatie slagen Ank en Ton er in de draad van hun leven weer op te pakken, maar het leven zal nooit meer zijn als vroeger.
1992 Ton Schulten ontdekt het Twentse coulissenlandschap als motief en inspiratiebron en daarmee zijn eigen signatuur. Schilderen wordt een avontuur met een grote mystiek.
1993 Galerie Kerkplein verhuist naar de Marktstraat onder de naam Chez Moi Ton Schulten Galerie International. Eveneens wordt een dependance ingericht in de Gasthuisstraat. Chez Moi groeit in korte tijd uit tot een toonaangevend en succesvol centrum voor hedendaagse kunst in het nederlands-duitse grensgebied.
1994 Onder het motto ‘Twente - das andere Holland’ krijgt Ton Schulten een overzichtstentoonstelling in het Kulturhistorisches Museum te Maagdenburg. Andere exposities zijn er in Amsterdam, Florence en St.Paul in de VS. Hij is te zien in documentaires op de nederlandse en duitse televisie. Onder andere constateert hij dat zijn werk zich steeds verder verdiept en verrijkt. Van een aantal schilderijen worden zeefdrukken gemaakt, die internationaal worden verkocht.
1995 Galerie Chez Moi ondergaat een uitbreiding. Ton Schulten toont zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en stelt vijf doeken ter beschikking voor Litouwen. Ook zijn werk ondergaat een uitbreiding, naast landschappen schildert hij ook ‘de stad’.
1996 In het door kroonprins Willem-Alexander geopende Haus der Niederlände in Munster exposeert Ton Schulten als eerste nederlandse schilder. Hij presenteert dat jaar ook zijn eerste kunstkalender. Een gewaardeerde traditie, die later een internationale editie krijgt. Op 12 mei volgt de officiële opening van de tweede galerie door de Commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel, Mr. J.A.M. Hendrikx.
1997 In Atlanta in de Verenigde Staten wordt in juni en juli een overzichtstentoonstelling van Ton Schultens werk gehouden. In het najaar wordt zijn museum aan het Kerkplein geopend. Tegelijkertijd verschijnt een boek over het werk, alsmede een documentaire over zijn leven.
1998 Zijn succes als schilder wordt groter. Kunsttijdschriften, kranten en andere publicaties zijn lovend over zijn werk dat zich steeds verder ontwikkelt. De kleuren worden krachtiger, de penseelvoering trefzekerder. Zijn gevoel voor vlakverdeling ontwikkelt zich tot in het perfecte.
1999 Op uitnodiging van de duitse stad Bocholt wordt een overzichtstentoonstelling gerealiseerd. Ook in Oberhausen en in Atlanta exposeert hij. Museum Ton Schulten, dat voor Ootmarsum bewaard blijft, geniet internationaal steeds grotere belangstelling.
2000 Meditatieboek ‘Als de dag ontwaakt’ verschijnt. De teksten zijn van theoloog Jurjen Beumer, de afbeeldingen van Ton Schulten die daarmee aantoont dat zijn schilderijen een grote emotionele en mystieke indruk op weten te wekken. In juli/augustus is er een expositie in het museum The Artists House in Jeruzalem. Ton en Ank Schulten maken in het najaar een reis naar Australië, waar Ton door de lichtval en de kleureneuforie van het landschap ‘down under’ wordt geraakt. Het inspireert hem tot het maken van een groot (2x3 m) en krachtig doek, Fermoy Estate. Een televisieteam heeft tijdens zijn verblijf aldaar een documentaire gemaakt.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Van Bellen Art, Willemstad
Kunsthuizen Nederland, Galeries & Kunstuitleen, Leiden
De Molensteen, Galerie - Kunstuitleen - Lijstenmakerij, Hoorn

De volgende kunstuitlenen hebben werk in hun collectie:
Kunstuitleen Forum Art Voorburg, Voorburg
Kunstuitleen Maastricht, Maastricht
Kunstuitleen Zwolle, Zwolle

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Platform C | Kunstuitleen Amstelveen, Amstelveen
Van Bellen Art, Willemstad
Bonnefanten Kunstuitleen Maastricht, Maastricht
De Kunstuitleen Willemsoord, Den Helder
Kunstuitleen Forum Art Voorburg, Voorburg
Art Center de Raay, Baarlo
Kunsthuizen Nederland, Galeries & Kunstuitleen, Leiden
Kunstcentrum Zaanstad, Zaandam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius