Erik Andriesse  (1957-1993)

Geboren in Bussum. Overleden in Amsterdam.

Opleiding
Ateliers ’63 (1975-1977)

Prijzen
In 1988 winnaar Prix de Rome Grafiek.
+ + lees meer...

Het talent van Erik Andriesse wordt al vroeg opgemerkt en op vijftienjarige leeftijd heeft hij zijn eerste galerie-tentoonstelling. Het etiket ‘wonderkind’ hindert hem niet maar sterkt hem juist in de overtuiging dat hij zich moet meten met de door hem bewonderde voorgangers en collega’s. Melle, Carel Willink en Raoul Hynckes voor hun figuratieve vaardigheid, Picasso vanwege zijn vitaliteit, Floris Verster voor zijn natuurstudies en Penck en Lüpertz om hun eigenzinnigheid. In deze artistieke wedijver ontwikkelt Andriesse zijn virtuoze handschrift en een groot gevoel voor kleur en compositie. De lust tot onderzoeken en experimenteren is goed te volgen in de reeksen werken die hij maakt. Vaak tekent hij zijn onderwerpen in tientallen versies (dikwijls op één dag gemaakt) en maakt hij verschillende combinaties van beeldelementen.

Tijdens en na zijn verblijf aan het toenmalige Ateliers ’63 (1975-1977) maakt Andriesse korte tijd abstracte composities van beschilderde houten plankjes en vruchtensap-afdrukken op papier. Toch worden in deze composities al snel de vormen herkenbaar van zijn geliefde onderwerpen; bloemen en dieren. Andriesse heeft altijd de natuur als zijn grootste leermeester beschouwd en deze schatplichtigheid toont zich in de levenslustige kracht van zijn werk. Bij hem vormen de stadia van bloei en verval geen vanitas-symboliek en tonen zelfs schedels en skeletten geen macabere doodsgrijns maar getuigen ze veelmeer van een vrolijke relativering van onze vergankelijkheid.

Zonnebloemen en amarylissen behoren tot de favoriete onderwerpen, maar ook lelies, orchideeën, papavers, magnolia’s worden in hun volle pracht weergegeven. De verf die over het doek spat en druipt geeft de voorstelling een grote dynamiek. Andriesse is een uitbundig colorist en de bloemen lenen zich bij uitstek voor zulke uitbarstingen van kleur. Hij lijkt bewust de grenzen te zoeken van esthetische verleiding en smaakvol raffinement. Voor Erik Andriesse is de visuele beleving essentieel. Minder dan bij veel van zijn collega’s wil hij een boodschap verkondigen of een verhaal vertellen. De hernieuwde aandacht en waardering voor figuratieve schilderkunst in de jaren tachtig vormen weliswaar de context voor zijn werk, maar leiden bij hem niet tot symboliek, citaten of referenties zoals dat het geval was bij veel van de ‘nieuwe schilders’ uit die tijd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Jan Cunen, Oss
Het Noordbrabants Museum, Den Bosch
Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (Design Museum Den Bosch), Den Bosch

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Ahold Kunst Stichting, Zaandam
Bouwfonds Kunstcollectie van de Rabo Vastgoedgroep, Hoevelaken
De Nederlandsche Bank (DNB), Amsterdam
Kunstcollectie KPN, Den Haag
Schiphol Kunstcollectie, Luchthaven Schiphol
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
andriesse eyck galerie, Amsterdam
BorzoGallery, Amsterdam
Instituut Collectie Nederland (ICN) (RCE), Amsterdam

Opleiding aan de volgende academie(s):
De Ateliers, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius