Hendrik Willebrord Jansen  (1855-1908)

H.W. Jansen 1855 - 1908
+ + lees meer...

Hendrik Willebrord Jansen (Nijmegen, 12 december 1855 - Zeist, 2 november 1908) was een Nederlandse kunstschilder. Hij was gehuwd met de schilderes S.J.W. Grothe (1895). Jansen woonde en werkte in Arnhem tot 1871, en volgde hierna de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam (1871-1876). Hij werkte in Arnhem tot 1883, Doesburg tot 1889, Amstelveen tot 1891, Amsterdam tot 1903 en tenslotte in Zeist vanaf 1907. Hij reisde o.a. naar Hamburg en Venetië. Hij trok tijdens zijn leven veel belangstelling en publiciteit. Schilderde, tekende en etste landschappen, riviergezichten met schepen, stadshoekjes. In het bijzonder genoot hij grote bekendheid door zijn op directe manier en ´met verve´ geschilderde zeilschepen, scheepswerven en havens. Zijn werk was een geliefd verzamelobject en werd opgenomen in zowel museale als particuliere collecties. Gaf les aan zijn vrouw S.J.W. Grothe en aan G. Derksen, E.M.H. Hovij, G.J. Koekkoek, F. Tadema en jkvr. D.A. von Weiler. Werk in o.a. Museum Mesdag, Den Haag, Museum Flehite, Amersfoort, Katwijks Museum, Collectie Gemeente Doesburg, Gemeente Archief Amsterdam. Was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam.
Recente tentoonstelling: H.W. Jansen: Vergeten door succes (1999; Stadsmuseum Woerden)
Leerling van de Rijksacademie van Amsterdam. Schilderde en aquarelleerde aanvankelijk landschappen en riviergezichten, later met een krachtige brede toets meer stads-, strand- en havengezichten met zee en zeilschepen, zie afbeelding. Heeft reizen gemaakt naar Duitsland en Italië. Was lid van ´Arti et Amicitiae´ te Amsterdam. De schilder Gerard Koekkoek was een van Jansen´s leerlingen.

In februari 2009 organiseert het Katwijks Museum te Katwijk een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Hendrik Willebrord Jansen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Flehite, Amersfoort
Katwijks Museum, Katwijk
De Mesdag Collectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Kunsthandel Marius Sterrenburg, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius