Carleton Watkins  (1829-1916)

De Amerikaanse fotograaf Carleton E. Watkins leerde in Valparaiso (Chili) fotograferen. Ten tijde van de Gold Rush vertrok hij net als zoveel anderen Amerikanen naar de westkust van Amerika. In San Francisco opende Watkins een fotostudio en leefde hij van portretfotografie en de verkoop van stereokaarten. Vanaf 1861 begon hij met het fotograferen van landschappen en stadsgezichten. Zo reisde hij af naar de Yosemite Valley om dit imposante natuurgebied vast te leggen. De opnames van Watkins waren in 1864 doorslaggevend voor het Amerikaanse congres om de Yosemite Valley tot beschermd natuurgebied aan te wijzen.
+ + lees meer...

Al tijdens zijn leven genoot Watkins van internationale roem. Zijn mammoetfotoís wonnen in 1867 de gouden medaille op de Internationale expositie in Parijs. Daarna volgden talrijke foto-opdrachten van nationale bedrijven als Oregon Steam Ship Company (1867), de Central Pacific Railroad (1869), de U.S. Geological Surveys (1870) en de Union Pacific Railroad (1873-1874). Watkins enigszins verkwistende levensstijl leidde in 1874 tot het faillissement van de fotostudio, waarna hij zich toelegde op de meer commerciŽle fotografie. Zijn invloed op de landschapsfotografie hield hier echter niet op. Landschapsfotografen als Ansel Adams, Edward Weston en de New Topographics lieten zich inspireren door Watkins werk.

De negatieven waarmee Watkins de landschappen en stadsgezichten fotografeerde waren van glas en van hetzelfde enorme formaat als de afdrukken. De glasplaten moesten ter plekke lichtgevoelig worden gemaakt door gelijkmatig natte collodium over de platen te gieten. Na een belichtingstijd van ongeveer een halve minuut werden de platen direct ontwikkeld en gefixeerd.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius