Martin-Jan van Santen  (1968)  

Martin-Jan van Santen (1968) studeerde in 1992 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Nadien heeft hij in diverse plaatsen domicilie gehouden, maar hij keerde uiteindelijk terug in Kampen, waar hij woont en werkt als autonoom beeldend kunstenaar. Na een carrière van tien jaar, waarin hij werkzaam was als animator, striptekenaar en regisseur, besloot hij in 2007 te gaan schilderen, iets wat hij al lange tijd wilde doen.
+ + lees meer...

Het thema waarmee hij begon, en wat hem jarenlang fascineerde, het mannelijk naakt, is nog steeds onderdeel van zijn oeuvre, maar de onderwerpen worden steeds gevarieerder. Landschappen, stillevens, portretten en vele andere thema's die moeilijk onder één noemer te vangen zijn, vormen voor hem een inspiratiebron. Licht en kleur zijn erg belangrijk in zijn werk en hij laat de verf altijd meespreken in het eindresultaat: zijn handschrift blijft altijd zichtbaar.

Misschien nog wel het belangrijkste is de werking van licht in zijn schilderijen. In bijna al zijn werken zit wel een bijzonder lichtval, een spectaculair lichteffect, of juist een stemmige en sferische belichting. Hier en daar is het licht zo essentieel, dat dit het onderwerp van het schilderij wordt, belangrijker nog dan inhoud of vormgeving.

Van Santen voelt niet de behoefte om maatschappelijke statements te maken of schilderkunstig te vernieuwen. Hij schildert zoals hij schildert. Een eerlijke en open benadering van zijn onderwerp staat voorop. Van Santen zoekt naar de kern, de essentie. Het schilderij moet op zichzelf kunnen staan, en niet alleen een verwijzing zijn naar de werkelijkheid, zijn inspiratiebron.

De eerste solo-expositie van Martin-Jan van Santen in Kampen was in 2009 in de Koornmarktspoort. Tegenwoordig exposeert hij regelmatig op diverse plaatsen in Nederland en Duitsland. Zijn werk is opgenomen in een groot aantal particuliere collecties.


Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius