Aad de Haas  (1920-1972)  

Geboren in Rotterdam. Overleden in Schaesberg.

Brengt in Rotterdam zijn jeugd door en begint er ook aan zijn artistieke loopbaan. Opgroeiend in een streng katholiek milieu blijkt al tijdens zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten dat hij sterk geďnspireerd wordt door verhalen uit de bijbel.
+ + lees meer...

Maar ook de oorlogservaringen hebben een ingrijpende invloed op zijn leven en werk. Hij maakt het bombardement op Rotterdam mee en zijn werk wordt door de bezetter in beslag genomen. Vanwege dit werk, dat als ‘entartet’ wordt bestempeld, komt hij in de gevangenis terecht. In maart 1944 wordt hij vrijgelaten en enkele maanden later duikt hij onder in Zuid-Limburg.

Vanaf zijn 24ste tot aan zijn overlijden zal Aad de Haas in Zuid-Limburg blijven wonen en werken. Hij vindt er zijn weg, ook al maakt hij nimmer deel uit van een artistieke groepering of stroming. Zijn kunstenaarschap komt tot ontwikkeling in afzondering, maar tegelijkertijd wordt zijn werk ongewild onderwerp van openbare discussies - in het bijzonder naar aanleiding van zijn schilderingen in de St. Cunibertuskerk te Wahlwiller (1946-1949), en opnieuw halverwege de jaren vijftig wanneer hij zijn nieuwste schilderijen presenteert in het Bonnefantenmuseum te Maastricht. De Haas is echter geen man van compromissen, maar staat voor een overtuiging en onafhankelijkheid. Midden jaren zestig signaleren de kritieken opnieuw een stilistische wending en heeft De Haas in Limburg een vaste kring van bewonderaars opgebouwd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Rob van Rijn Kunsthandel Galerie, Maastricht
Sir Harald Art, Venlo
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Belasting & Douane Museum, Rotterdam
Museum van Bommel van Dam, Venlo
Joods Historisch Museum (JHM), Amsterdam
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
SCHUNCK*, Heerlen
Museum de Wieger, Deurne

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
DSM Kunstcollectie, Heerlen

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Mia Joosten Amsterdam, Amsterdam
Marx & Marx, Limburgse Kunst, Valkenburg a/d Geul
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius