Tanja Nabben  (1969)  

Als autonoom schrijver en journalist werkt Tanja (Venlo, 1969) sinds 1990 in binnen- en buitenland. In 1999 vertrekt zij naar Zuid Spanje op zoek naar nieuwe inspiratie en onderwerpen. In de afgelegen Unesco-natuurpark Sierra de las Nieves ontwikkelt ze samen met haar partner verschillende experimentele landbouw en bouwprojecten en richt het stilte-atelier ‘‘Finca Castanea’’ op. In 2005 keert Nabben terug naar de stedelijke jungle en duikt 2 jaar in de onderbuik van de flamencowereld van Cadiz, Jerez en Sevilla.
+ + lees meer...

‘‘Ik ben een verhalenzoeker en verteller. Op alle mogelijke manieren die mij machtig zijn doe ik dat: schrijvend, maar ook schilderend, filmend, musicerend en fotograferend. Mijn brandstof is verwondering. Mijn bron van inspiratie is grenzeloos, maar het liefs zoek ik aan de rand van het menselijke bestaan, de vergeten mensen, de vergeten verhalen.’’

Via een korte periode in Cuba keert Nabben in 2007 terug naar Nederland en debuteert hier als regisseur/producent met de film ‘‘Droomwijk’’ (2008, 50 min) een indringend portret over de bewoners van een verdwijnende volksbuurt. Droomwijk leidt landelijk tot interessante discussie en wordt anno 2011 nog regelmatig vertoond in collegezalen en bestuurdersbijeenkomsten. In 2009 wint Droomwijk een regie-award op het SLOW-filmfestival in Hongarije en is de film opgenomen in vele lezingen, masterclasses en college’s rondom sociologisch en maatschappelijke vraagstukken, stadsvernieuwing, sociale cohesie en verander-management.

Na Droomwijk volgt de 40 minuten durende film ‘‘Kost’’; een filmisch en muzikaal portret van 5 bijzondere kostgangers en hun dagelijkse relatie met eten. De film trekt een breed publiek op o.a. het reizende kunstfestival ‘‘Menu2010’’, de culturele proloog van Floriade 2012 te Venlo.
In 2010 maakt zij ook ‘‘BIKKE”; een 4 x 12 meter grote media-installatie in de vorm van een multimediaal restaurant, rondom het thema overconsumptie. Na een enthousiaste publieke belangstelling voor Bikke, besluit museum van Bommel van Dam tot een vervolg op de samenwerking en produceert Nabben twee nieuwe eetprojecten: De XL timelapsfilm ‘‘Moving Food’’ over onze veranderende voedingslandschappen en ‘’De Eetmonologen’’ een video-installatie waar de kijker aanschuift bij 8 tafelgenoten van de toekomst.

Projecten:
1995: Blik-in-kunst: teksten en beelden i.s.m. psychiatrische patiënten. Groepsexpositie Gouvernement Maastricht.
1997: performances met Shelly Lapre en Ted Lekatompessi, van Abbe museum Eindhoven. Percussie, beeld en licht.spel.

1999-2005: ecologisch landbouwproject Finca Castanea, Experimentele bouwprojecten Malaga, Spanje.

2005: Paso Doble: fictiefilm/musical. scenario-ontwikkeling in opdracht van Telefilm 2005, CoBo-fonds Nederland, Feature partners.
2005: Flamenco-fusion performances (tekst, beeld en muziek) voor Fundacion Cultural Grupo Jale (Spanje)

2006: Buscando la maravilla: Exposities en thema-meetings Cuba research, fotografie, tekst, muziek en video. Unicaja, Ayuntamiento Puerto de Santa Maria, deputacion Cultural de Cadiz.

2007: Masterclasses met meesterpercussionist Nippy Noya: Lyrics & rythm., Gill Scott Heron meets Rainer Maria Rilke.
2007: creatief concept inrichting /herbestemming stationsgebouw Reuver. (nu ‘’de Vertraging’’) in opdracht van fam Westendorff / Jalema NV

2008: Droomwijk, documentaire 50 minuten, concept, regie & productie.
2008: NPS/VAls plat: korte documentaire (concept/geluid en regie) Dr. Maberi

2009: Kunst in de genen. Videoportret tbv expositie van het werk van beeldhouwers Geert Lap en Ria Lap. (www.kunstindegenen.nl)
2009: Match 2020, korte film over het omgaan met generatieverschillen op de werkvloer van de toekomst. (In opdracht van Twynstra Gudde, Amersfoort)
2009-2011: div (film)lezingen over film/beeldverhalen als prikkelmedium voor organisatorische vraagstukken. i.s.m. professor dr. J Geurts, Universiteit Tilburg, Erasmus Universiteit, BCE Brabant, Telos Tilburg., Universiteit Utrecht, SIOO, Twynstra Gudde, e.a.
2009: Droomwijk wint award op SlowFilmFestival Hongarije.

2010: ‘‘Kost’’, filmdocumentaire, 40 min. Doorlopend vertoond tijdens kunstfestival Menu2010, Museum van Bommel van Dam (juni-sept 2011), Bioscoop de Nieuwe Scene, Venlo.
2010: ‘’Uitzicht Nummer 3’’ videoschilderij,/wandprojectie aangekocht door Huis van de Kunsten, Roermond.
2010: KRIMPGROEIEN, korte documentaire (12 min) over zelfsturende burgers. in opdracht van Gemeente Peel en Maas,.
2010: ‘‘BIKKE’’: media installatie. 12 x 4 meter, video, animatie, licht, geur en geluid. Museum van Bommel van Dam, Venlo.

2011: Moving Food: timelaps-film met soundscape; (8 min, wandprojectie 8 x 5 m) Museum van Bommel van Dam juni-sept 2011.
2011: ‘’De Eetmonologen’’ 8 monologen over gevoelige voedingszaken. Video-installatie. Museum van Bommel van Dam juni-sept 2011.
2011: ‘’It gets better’’ regie voorlichtingscampagne onderwijs in opdracht van COC Limburg, i.s.m. Onno Hoes, Erol Oztan, e.a.
2011: ‘’En Deserto’’ videoclip met beelden uit ‘‘Buscando la Maravilla’’ voor de band Minsekinder.
2011: ‘‘Ready for take off’’ ontwerp CD cover van Philip Kroonenberg & his afro-european magic band

2011: in progress: Droomstad, boek i.s.m. professor Jac Geurts, (co-auteur, grafisch ontwerp & fotografie)
2011: in progress: ‘’De herinneringenmakers’’ een documentaire over de verdwijning van haar grootvader, verzetsstrijder Jan Dael.
2011: Verder Zien, een multimedia-installatie & film voor/door/over blind zijn.
2011: Witte Wereld van Coudewater. een film over het leven van 3 zusters wiens levens zich grotendeels binnen de wereld van de psychiatrie afspelen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum van Bommel van Dam, Venlo


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds kort weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de rechter kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Benno Tutein Nolthenius