Cea Maat 

Weidse polders, horizonten, wolken, lucht en water, slootkanten, grassen, lisbladeren, wuivend riet en weerspiegelingen. Dit alles inspireert Cea Maat uit Koudekerk aan den Rijn tot het maken van beelden waarin ze een gevoel probeert over te brengen. Ze wil stilte, beweging, ritme van lijnen, structuren, ruimte en leegte, kortom de sfeer van haar omgeving vastleggen in haar etsen en litho’s.
+ + lees meer...

Wonend in het groene hart ziet Maat de horizon, de kleuren blauw en groen die met elkaar worden verbonden door stengels van lis of wuivend riet. Beweging is een geliefd thema omdat zij vindt dat je als mens niet stil moet staan. Stilte en ruimte wil ze vastleggen omdat dat dat aanzet tot zelfreflectie. Water geeft die rust om bespiegelingen te doen over jezelf en je omgeving. Meer en meer vormt ook de mens een inspiratiebron voor haar. Naast de traditionele manier van etsen maakt Cea Maat gebruik van fotografische beelden die als een litho afgedrukt worden en die ze weer combineert met etstechnieken. Op deze manier creëert ze een meerlagigheid en sfeer die tot overpeinzing stemt.
Eind jaren zeventig bezocht Cea Maat de Vrije Academie in Den Haag. Ze legde zich toe op modeltekenen, illustratief tekenen, ideeontwikkeling en lithografie. Dat ontwikkelingsproces mondde uit in een bewuste keuze voor het lithograferen. Sinds 1990 is ze werkzaam als grafisch ontwerper. Haar arsenaal aan vaardigheden breidde ze zes jaar geleden uit toen ze enthousiast werd voor de uitdrukkingskracht van de etstechniek. Op dit moment is ze werkzaam als kunstenaar/etser in Atelier aan huis en in het Atelier van ARS Aemulae in Leiden.
In 2009 won Cea Maat de BAS Grafiekprijs, jaarlijks georganiseerd door Business Art Service om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren. Zij ervaarde dat als ´een vorm van erkenning voor haar loopbaan als grafisch kunstenaar´. “Ik ben er nog lang niet, en eerlijk gezegd hoop ik er ook nooit te komen, want de weg er naartoe is veel te leuk”, zei de verraste winnares bij de prijsuitreiking.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)