Debora Makkus  (1972)  

Debora Makkus werd geboren te Den Haag. Als kind ontwikkelde ze al een passie voor potlood en verf. Begin jaren negentig verdiepte ze zich in het tekenen naar model. Na het gymnasium (Haganum) en het afronden van de studie 'PR en Educatie' richtte ze een grafisch ontwerpbureau op in het Hofkwartier in Den Haag. Na een verkeersongeval besloot ze zich toe te leggen op de schilderkunst.
+ + lees meer...

In 2001 begon ze met schilderen in olieverf en acryl, ze heeft als autodidact een eigen dynamisch realistische stijl ontwikkeld. In vele lagen verf en kleurnuances creŽert zij diepte en levendigheid op het linnen. Grote meesters uit het verleden, zoals Vermeer, Caravaggio en Jan Mankes, vormen een belangrijke inspiratiebron.
Debora Makkus besteedt veel aandacht aan de lichtval. Daarbij maakt ze dikwijls gebruik van clair-obscur, een heftig contrast tussen licht en donker, dat de dynamiek van haar werk verhoogt. Ze schildert niet volgens een vastomlijnde methode, maar intuÔtief. Met liefde voor detail en haar onderwerp. ĎGevoel en beleving spelen een belangrijke rol in mijn werk, meer dan techniekí.

Inmiddels heeft ze zich tevens ontwikkeld tot een veelgevraagd portrettist. In 2009 had ze de eer om Eurocommissaris Neelie Kroes te portretteren in het tv-programma Sterren op het doek. Makkus heeft een tiental museum exposities op haar naam staan. Eind 2014 ontving zij een award in Bologna voor haar serie ĎBOUNCEí. Haar werk bevindt zich in collecties in de Verenigde Staten, ItaliŽ, BelgiŽ, Denemarken, Zwitserland en in Nederland.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)