Tom Janssen  (1950)  

Geboren in Breda. Cartoonist.

Sinds jaar en dag politiek tekenaar voor het landelijk dagblad Trouw. Daarnaast tekent hij voor een aantal regionale dagbladen (o.a. Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Limburgs Dagblad) en het dagblad voor de bouw Cobouw.
Verder werkt hij ondermeer voor bladen als Nestor (UnieKBO), Diagonaal (VWS) en de Consumentenbond.
+ + lees meer...

Via Cagle Cartoons, Cartoonists & Writers Syndicate en Le Courrier International worden tekeningen van hem gepubliceerd in vele buitenlandse bladen, waaronder The International Herald Tribune (tegenwoordig the International New York Times), Time Magazine, Le Monde en The New York Times zelf. Hij neemt jaarlijks deel aan de rondreizende tentoonstelling "Politiek in Prent" van de stichting Pers & Prent, die ieder jaar op het Binnenhof geopend wordt.

In 2005 kreeg hij de Inktspotprijs 2004 voor De genocide in Darfur. In 2006 heeft World Press Cartoon aan Tom de 3e prijs uitgereikt (in de categorie Editorial Cartoons 2005) voor zijn prent Naar het paradijs die hem datzelfde jaar de BeNe-prijs zou opleveren. Twee jaar later kreeg hij van WPC de 2e prijs met Wall Street.
Met de prent Handophoudende kapitalist (Trouw) heeft Tom de Inktspotprijs 2008 gewonnen.
Hij kreeg ook een eervolle vermelding voor Yes, we can! (GPD-bladen).
In 2011 Tom krijgt de Markiezenhofpenning en in 2012 de 2e prijs bij Presseurop op het Internazionale festival in Ferrara.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius