Elizabeth de Vaal  (1950)  

Geboren in Rotterdam. Woont en werkt in Den Haag.

Opleiding
Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam (1970-1975)
Ateliers '63 in Haarlem (1975-1977)

Prijzen
Koninklijke Subsidie voor de vrije Schilderkunst
Kunstbeeld prijs

Sinds 1983 doceert zij aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.
+ + lees meer...

Gastdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht; De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam; De Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch; De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag; De Willem de Kooning Academie in Rotterdam en Artist in residence Ohio State University in Columbus, U.S.A.

Ofschoon zij, voor het realiseren van haar werken, er niet voor terugschrikt om gebruik te maken van een grote verscheidenheid aan beeldende middelen, is Elizabeth de Vaal vooral schilder. Haar veelvormige oeuvre bestaat uit reeksen van werken over een bepaald onderwerp. Waren de thema's paddestoelen, arena's, honden, torso's of voeten al geen traditioneel schilderkunstige motieven; het tot onderwerp nemen van banale voorwerpen uit de hedendaagse cultuur, als plastic emmers en auto's, is nog minder voor de hand liggend.
De voor een ieder herkenbare en vanzelfsprekende dingen om ons heen vormen haar thema's. Ieder begin opnieuw start zij vanuit de fascinatie voor een bepaald beeld. Het voorwerp van fascinatie wordt door haar gekneed net zolang tot het een vorm bereikt die nergens op lijkt, maar toch beschrijft hoe, naar haar gevoel, de boel in elkaar steekt. Daarbij haalt de kunstenaar de vorm uit de oorspronkelijke context en geeft er een nieuwe en persoonlijke betekenis aan. De kunstwerken van De Vaal zijn in alle gevallen origineel, in die zin dat zij een samenvoeging van elementen zijn die nooit eerder, of niet op die manier, een samenhang vormden.
De auto, als onderdeel van de dagelijkse realiteit, komt al vanaf 1990 als motief voor in het werk van De Vaal. In haar meest recente werken gebruikt zij de contour van een auto. Het interieur bestaat niet uit de gebruikelijke attributen, maar toont een ander soort wereld. De auto is het omhulsel geworden van iets geheel anders.

Collecties
N.V. Bouwfonds; ABN Amro; Collectie Cleveringa; Peter Stuyvesant Stichting; PTT Nederland Den Haag; AXA Leven Den Haag; Twijnstra Gudde Amersfoort; AMC Amsterdam; Rabobank Nederland Eindhoven; VNO/NCW Den Haag; Ahold Kunstcollectie Zaandam; Provincie Gelderland; Rijksdienst Beeldende Kunsten; Provincie Utrecht; Gemeente Apeldoorn.

Museumcollecties
Centraal Museum Utrecht; Gemeentemuseum Arnhem; Stedelijk Museum Schiedam; Stedelijk Museum Gouda; Stedelijk Museum Zutphen; Rijksmuseum Twenthe; Museum Het Valkhof Nijmegen; Van Reekummuseum Apeldoorn.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
JANSEN & KOOY, Warnsveld
Galerie Nouvelles Images, Den Haag

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Henriette Polak, Zutphen
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Stedelijk Museum Zutphen, Zutphen

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Ahold Kunst Stichting, Zaandam
Bouwfonds Kunstcollectie van de Rabo Vastgoedgroep, Hoevelaken
Kunstcollectie KPN, Den Haag
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag
Twynstra Gudde Kunstcollectie, Amersfoort

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
De Kunstuitleen Willemsoord, Den Helder
Kunstuitleen Gouda Regio, Gouda
SBK Amsterdam KNSM, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius