Ben Akkerman  (1920-2010)

Geboren en overleden in Enschede.

Vanaf de jaren vijftig bouwde Akkerman met grote zorgvuldigheid een klein oeuvre op van schilderijen en tekeningen. Hij kreeg bekendheid na zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1973. Daarna volgden tentoonstellingen in onder meer Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en opnieuw in het Stedelijk Museum. Het werk van Akkerman werk bevindt zich ook in de collecties van deze musea.

Akkerman en het Rijksmuseum Twenthe
+ + lees meer...

Akkerman bezocht Het Rijksmuseum Twenthe al op heel jonge leeftijd. Hier maakte hij kennis met de landschapschilderijen van Jan van Goyen en Jacob Ruisdael, die hem altijd bleven inspireren. Zijn vroegste werken zijn min of meer naturalistische landschappen, die later steeds meer worden geabstraheerd. Vanaf 1973 ontstonden volledig abstracte schilderijen, waarbij de sfeer uitsluitend wordt bepaald door de kleur, lijn en vorm. Ook de vorm van het schilderij zelf, dikwijls een vierkant, maar soms ook ruit of een achthoek, speelt daarbij een rol.

In 1996 organiseerde het Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling met schilderijen en tekeningen van Akkerman. In dat jaar volgde ook de eerste schenking van de kunstenaar aan het museum, bestaande uit zestien schilderijen uit de jaren vijftig en zestig. In 2005 en 2006 schonk Akkerman opnieuw een aantal werken, waaronder tien tekeningen uit de periode 1979-1994. De tekeningen waren altijd in zijn bezit gebleven en werden in 2006 voor het eerst getoond tijdens een tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe. Naast de tien tekeningen waren schilderijen en tekeningen te zien uit de jaren dertig tot heden, afkomstig uit het bezit van Ben Akkerman, de museumcollectie en enkele particuliere verzamelingen.

In totaal bevinden zich in het Rijksmuseum Twenthe ruim zeventig werken van Akkerman. In deze werken is de weg van Akkerman goed te volgen. Want hoewel zijn werk raakvlakken heeft met dat van Mondriaan en Malevitsj, de minimal art, de fundamentele schilderkunst en de reliëfs van Jan Schoonhoven, is Ben Akkerman vooral altijd zijn eigen weg gegaan.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Belvédère, Heerenveen, Oranjewoud
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag/Scheveningen
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
SCHUNCK*, Heerlen
Rijksmuseum Twenthe (RMT), Enschede

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Bouwfonds Kunstcollectie van de Rabo Vastgoedgroep, Hoevelaken
Kunstcollectie KPN, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
BorzoGallery, Amsterdam
CO | MO contemporary modern art, Dordrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de rechter kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius