Heinrich Campendonk  (1889-1957)

Heinrich Campendonk, in zijn jonge jaren lid van de kunstenaarsgroep ´Der Blaue Reiter´, werd in 1935 benoemd tot hoofd van de afdeling monumentale kunsten aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Het Museum Schloss Moyland, wereldberoemd vanwege zijn Beuys-collectie, besteedt sinds de opening in 1997 bijzondere aandacht aan het werk van deze uit Krefeld afkomstige kunstenaar. Er werd in 2002 zelfs een grote tentoonstelling over het werk van zijn ´tweede levenshelft´, de periode van zijn docentschap in Düsseldorf (1926-1933) en Amsterdam (1935-55) georganiseerd, die ook in het Cobra Museum in Amstelveen werd getoond.
+ + lees meer...

In het museum zelf zijn permanent verschillende glas-in-lood-ramen uit de jaren ´20, ´30 en ´40 te bewonderen, o.a. een trappenhuisraam dat Campendonk in de jaren dertig eigenlijk voor het Paleis Soestdijk had ontworpen.

Vanaf begin december is het Museum Schloss Moyland nu een speciaal Campendonk-kabinet rijk. Pronkstuk daarin is een glas-in-lood-raam dat hij in de jaren dertig voor een bankgebouw in Amsterdam vervaardigde en dat nu als langdurig bruikleen in het Duitse museum de verbondenheid van Campendonk met Nederland documenteert. Ook enkele olieverfschilderijen uit zijn naoorlogse Amsterdamse periode sieren het kabinet, o.a. de blauwe ´Hengelaars´ uit 1947, eveneens een langdurig bruikleen, beschikbaar gesteld door een voormalige leerling van Campendonk aan de Rijksacademie.

Verantwoordelijke curator: Drs. Ron Manheim, adjunctdirecteur.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag/Scheveningen
Wilhelm Lehmbruck Museum, Duisburg


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius