Hendrik Valk  (1897-1986)

De in Zoeterwoude geboren Valk verhuisde in 1926 naar Arnhem, waar hij van 1926 tot 1962 docent was aan de Arnhemse Kunstacademie (de huidige hogeschool voor de kunsten ArtEZ) en de Academie voor Bouwkunst. Een hele generatie Arnhemse kunstenaars heeft les van hem gehad.
+ + lees meer...

De tentoonstelling, met als titel Hendrik Valk: idealist, realist, stilist laat een keuze zien uit het werk van Valk, verdeeld over drie periodes uit zijn leven. De eerste jaren tot 1926 tonen het werk van de jonge, idealistische Valk, die in verschillende richtingen experimenteerde. Hij werd onder andere benvloed door kunstenaars van De Stijl, al zou hijzelf nooit abstract schilderen. Toen Valk in 1926 naar Arnhem vertrok, veranderde zijn situatie. Hij kreeg een vaste baan en een gezin. Zijn stijl werd overwegend realistisch, mede onder invloed van de algemene ontwikkeling van de kunst in die jaren en het werk van een Arnhemse kunstenaar als Dick Ket. Na de Tweede Wereldoorlog waarin veel van zijn oude werk door oorlogsschade verloren ging keerde Valk terug naar zijn stilerende stijl van de jaren twintig. Hij ontwikkelde een zeer eigen, vlak-stilerende stijl, waarin hij de zichtbare werkelijkheid tot heel herkenbare, kernachtige beelden reduceerde.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum De Lakenhal, Leiden
Museum Arnhem, Arnhem
Museum Voorlinden, Wassenaar
Museum de Wieger, Deurne

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Ruud van der Velden Kunst, Rotterdam
Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius