Anton Mauve  (1838-1888)

Anton Mauve wordt op 18 september 1838 in Zaandam geboren. Op zeventienjarige leeftijd gaat hij in Haarlem bij de dierenschilder Pieter Frederik van Os in de leer. Van 1858 tot 1868, zijn leertijd en de eerste jaren van zijn kunstenaarsschap werkte Mauve voornamelijk in Haarlem. ís Zomers schilderde hij in de vrije natuur in Oosterbeek.
+ + lees meer...

In 1871 vestigde hij zich in Den Haag, waar hij een van de succesvolste schilders werd van de Haagse School en een centrale figuur in het Haagse kunstleven. Hij was mede-oprichter van de Hollandsche Teeken Maatschappij en jarenlang bestuurslid van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Na 1882 bracht hij zijn zomers door in Laren om te schilderen en in 1885 vestigde hij zich daar definitief. Hij liet er een huis bouwen dat tegenover het huidige Singer museum staat. Mauve werd vaak gekweld door neerslachtigheid en in 1888 stierf hij, nog voor zijn 50ste verjaardag.

Anton Mauve was een van de beroemdste schilders van zijn tijd, en zijn werk werd verkocht over de hele wereld. Later werd hij vooral bekend als degene die zijn neef Vincent van Gogh begeleidde bij zijn eerste stappen als schilder. Hoewel Van Gogh steeds aangaf veel aan Mauve te danken te hebben, liepen hun opvattingen over kunst en kunstenaarschap sterk uiteen, zozeer zelfs, dat het tot een breuk kwam.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Dordrechts Museum, Dordrecht
Van Gogh Museum, Amsterdam
Museum Gouda, Gouda
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag/Scheveningen
Museum Hilversum, Hilversum
The National Gallery, London, WC2N 5DN
Rijksmuseum, Amsterdam
Singer Museum, Laren
Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid
Museum Voorlinden, Wassenaar

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Lara Wijsmuller Fine Art, Amsterdam
Leslie Smith Gallery, Amsterdam
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Kunsthandel Peter Pappot, Amsterdam
Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede
Kunsthandel Studio 2000, Blaricum


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius