Ben d´ Armagnac  (1940-1978)

D’Armagnac’s werk nam binnen de Nederlandse kunstwereld een heel eigen plaats in. Opgeleid als etser woonde hij na zijn studietijd aan de Rietveldacademie in Amsterdam korte tijd bij Anton Heyboer. Van Heyboer leerde hij zijn leven en zijn kunst zowel fysiek als spiritueel met elkaar in overeenstemming te brengen. Dat leidde tot een hoogst persoonlijk en zeer gevarieerd oeuvre.
+ + lees meer...

D’Armagnac kreeg aanvankelijk bekendheid met de sobere bouwsels en stapelingen die hij met zijn artistieke partner Gerrit Dekker maakte. Beide mannen zochten met hun gezinnen een leven in afzondering en creëerden dat in Zeeland. Leven en werk stond voor hen direct in het verlengde van elkaar, hetgeen indertijd in Nederland een unieke werkwijze was.
Na de artistieke breuk tussen d’Armagnac en Dekker in 1969, ontwikkelt d’Armagnac een vocabulaire dat zich laat lezen als een weergave van de persoonlijke strijd die hij steeds opnieuw levert om zich staande te houden in het leven. Centraal daarin staat zijn verhouding met de mensen om hem heen. Zijn eenvoudige objecten evolueren naar steeds gecompliceerdere installaties, waarbij de ruimte zelf, licht en geluid ook gaan meespelen.
Eind 1973 gaat d’Armagnac voor het eerst zelf de confrontatie aan met het publiek in wat hij zelf aanvankelijk een ‘gebeurtenis’ noemt. In de vier en een half jaar die volgen, ontwikkelde hij een serie intense performances die een grote invloed hadden op de ontwikkeling van de Performance kunst. In zijn eigen tijd toen de performance ontstond als een nieuw medium in de kunsten; maar ook over de decennia heen naar de jongste generaties toe, die de eigen ontwikkeling als uitgangspunt nemen voor hun werk.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum De Domijnen, Sittard


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius