Aaldrik Harkema  (1938)

Beeldend kunstenaar, schilder en graficus.
Geboren in Hoogeveen. Woont en werkt in Amsterdam en in St Pierre-des-Champs, Frankrijk.

Opleiding
Kunstnijverheidsschool Amsterdam
Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunst, Den Haag

Over het werk: Aaldrik schildert dozen bij de vleet, in allerlei vormen, zwart en scherp op de randen gemarkeerd, coulissen, doorkijkjes, perspectieven. Stapels op elkaar, een architectuur in wording. De strenge ordening van de dozen geeft een spanning die er wezen mag, de ernst en de humor incluis.

Harkema is een kunstenaar die geen enkele behoefte heeft om een nieuwe
+ + lees meer...

kunststroming uit te vinden. Hij ontleent zijn beelden aan weinig hoogdravende onderwerpen – altijd dichtbij gewone menselijke, alledaagse thema´s. De vernieuwing zit in de verbeelding van de vorm. Objets trouvés, altijd dichtbij huis: van super realistische etsen, een oude fiets tegen een schutting, een ingetrapte deur, huisnummer 5 op een bakstenen muur, een stoep, het begin van abstractie in zijn werk, naar gouaches en schilderijen van ( nog herkenbare) vuilniszakken. Daarna wordt zijn fantasie geprikkeld door oude dozen. Nog is het uitgangspunt zichtbaar, maar veranderd in een nieuwe werkelijkheid van architectonische structuren en kleur; blauw, rood, geel, fel en vrolijk.
Harkema´s uitdaging is ´loslaten´en opnieuw uitvinden. In dit nieuwe werk is de verbeelding van de objets trouvés een geheel nieuwe fase ingegaan. De vuilnisbelt bij zijn dorp St.Pierre is de inspiratiebron, nog steeds dichtbij huis.
Groot afval, menselijk débris, nu verwerkt, omgebouwd en verkleurd in grote expressionistische vormen, waarvan het plezier in structuur, in verf, in kleur, in schilderen vanaf spat.

Harkema exposeerde in galerie de Tor, Amsterdam/ SBK. Bonnefantenmuseum, Maastricht/ Kunsthandel Ina Broerse, Amsterdam/ Galerie Amsterdam, Amsterdam/ Galerie Novante Nove, Amsterdam/ de Tamboer, Hoogeveen/ Gemeentehuis, Putten/ Oosterkerk, Amsterdam/ Galerie De Steenlinde, Soest /Soestdijk en in Chapelle des Pénitents Bleus in Narbonne

Zijn werk bevindt zich in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentearchief Amsterdam, het Ministerie van O.C.& W, Den Haag en in verschillende particuliere collecties in binnen- en buitenland.
Hij woont en werkt afwisselend in Zuid-Frankrijk en Amsterdam en was in 2003
In Utrecht genomineerd voor de eretitel Kunstenaar van het Jaar.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
gallery 9 contemporary art, Amsterdam

De volgende instellingen hebben werk in stock:
gallery 9 contemporary art, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius