Vito Acconci  (1940)

Geboren in New York.

Hij begon zijn artistieke carričre halverwege de jaren zestig als dichter onder de naam Vito Hannibal Acconci. In zijn gedichten behandelde hij het lege papier als een ruimte waar hij zijn acts kon opvoeren. Woorden waren daarbij bewegingselementen en de pagina diende als ‘container’. Later verplaatsten zijn poëtische handelingen zich van papier naar de galerie en veranderden ze in performances waarin hij reflecteerde op zijn eigen fysieke en psychologische zijn.
+ + lees meer...

In zowel de performances als de installaties uit de jaren zeventig was zijn lichaam altijd aanwezig: letterlijk fysiek dan wel door middel van films of geluidsopnames waarin zijn stem bij de bezoeker een heftige sensuele ervaring opriep. Acconci was op zoek naar een nieuwe definitie van het object en naar een ruimte voor publieke ervaringen tussen beschouwer en kunstenaar. Hij verwijderde de traditionele grenzen tussen kunstenaar en publiek, tussen een object en een gebeurtenis, een kunstwerk en zijn bestaansrecht in een ruimtelijke of een sociale context.

In de vroege jaren tachtig leidde Acconci’s ruimtelijke belangstelling tot de oprichting van de Acconci Studio. Daarin bracht hij architecten en kunstenaars samen die plannen ontwikkelden voor monumentale ingrepen in de architectuur en het milieu. Taal en het lichaam, in relatie tot de ruimte, blijven voor Acconci essentieel. De kracht van de ideeën van Acconci Studio lag echter in het drastisch herbezinnen op de definities van de publieke ruimte.

Tegenwoordig richt Acconci zich meer op architectonische concepten in een stedelijke omgeving.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
LMAK Projects, New York City
Galerie Anne de Villepoix, Paris

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum of Contemporary Photography (McCP), Chicago
Guggenheim Museum New York, New York, NY
Museum van Hedendaagse Kunst Muhka, Antwerpen
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Gent
Kunsthaus Zürich, Zürich


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius