Marcel MariŽn  (1920-1993)

Geboren in Antwerpen. Overleden in Brussel.

Hij was een surrealistische kunstenaar. De in Antwerpen geboren (maar Franstalige) Belg was een dichter, fotograaf, essayist, schrijver van pamfletten en korte verhalen, toneelschrijver, filmmaker, uitgever en maker van collages, assemblages en surrealistische foto's.
+ + lees meer...

Op jonge leeftijd maakt MariŽn kennis met het Belgische en Franse surrealisme van ondermeer Renť Magritte, Paul Colinet, Louis Scutenaire, Renť Char, Paul Eluard en zijn boezemvriend Paul Nougť. Reeds op 18-jarige leeftijd schrijft hij zijn eerste boek, La Chaise de Sable en worden er teksten van hem gepubliceerd in de London Bulletin. Taal zal een blijvend uitgangspunt vormen voor MariŽn. Zo zal zijn plastisch werk vaak op woordspelingen en poŽtische invallen gebaseerd zijn.

Kort na zijn kennismaking met het surrealisme begint MariŽn met het maken van collages en assemblages. Een klassieker is L'introuvable ("De/Het onvindbare"): een brilmontuur met ťťn glas en twee oren, die hij maakte nadat hij in 1937 toevallig zijn bril had gebroken.

MariŽn wordt in de Tweede Wereldoorlog enige tijd door de Duitsers geÔnterneerd in drie verschillende gevangenkampen.

Zijn film LíImitation du Cinťma (1959) veroorzaakt een schandaal tijdens de premiŤre in Brussel. De film wordt vertoond in Antwerpen, Luik en Parijs (waar verdere vertoning ervan verboden wordt). In 1967 heeft hij zijn eerste persoonlijke tentoonstelling in een Brusselse galerij.

Relatie met Magritte
In 1943 publiceert hij de allereerste monografie gewijd aan Renť Magritte. Pikant detail: in 1942 verkoopt MariŽn in Parijs ondermeer vervalste schilderijen van de hand van de armlastige... Renť Magritte. In 1953 gaat hij samen met Magritte trouwens opnieuw de criminele toer op: ditmaal probeert hij zonder veel succes een aantal (grof) vervalste briefjes van 100 franc om te ruilen aan de Belgische kust... gedrukt door Renť en zijn broer, de musicus Paul Magritte.

In 1962 komt het tot een definitieve breuk met Magritte nadat MariŽn diens (volgens hem) steeds commerciŽler en mondainer wordende levenswandel in een pamflet hekelt ("La Grande Baisse").

In 1983 kijkt MariŽn in zijn memoires Le Radeau de la Mťmoire terug op zijn surrealistische verleden. Magritte's weduwe Georgette probeert de publicatie van het boek tegen te houden omdat hierin het verleden van haar echtgenoot als vervalser expliciet uit de doeken wordt gedaan. De rechtbank stelt haar in het ongelijk.

MariŽn inspireerde zijn leerling Jan Bucquoy tot het openbaar verbranden van een schilderij van Magritte tijdens een happening in 1991.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Musťe de la photographie ŗ Charleroi, Charleroi
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel
Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee), Oostende

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
FOD Buitenlandse Zaken, Brussel


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)