Jan Fabre  (1958)  

Geboren in Antwerpen. Theatermaker, auteur en kunstenaar.

Theatermaker
Jan Fabre (Antwerpen, 1958) staat in binnen- en buitenland bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij heeft zich de voorbije 25 jaar geprofileerd als performancekunstenaar, theatermaker, choreograaf, operamaker, auteur en beeldend kunstenaar. In elk genre dat hij bespeelt, verlegt hij grenzen. Al die jaren is zijn artistieke parcours gecontesteerd gebleven.
+ + lees meer...

Eind jaren zeventig maakt de nog heel jonge Jan Fabre furore als performance artiest; tijdens zijn ´money performances´ steekt hij pakken geld van het publiek in brand om met de as tekeningen te maken. In 1982 legt hij met Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was een fragmentatiebom onder het zitvlees van het toenmalige theaterbestel. De bevestiging komt twee jaar later met De macht der theaterlijke dwaasheden op uitnodiging van de Biënnale van Venetië. Deze twee voorstellingen staan in alle literatuur over hedendaags theater en reizen de wereld rond. Inmiddels is Jan Fabre uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige kunstenaars van de internationale scène. Hij breekt met de codes van het bestaande theater door er ´real time performance´ in te brengen -- ´levende installaties´ noemt men ze soms -- en hij onderzoekt radicale choreografische mogelijkheden om de klassieke dans te hernieuwen. Het lichaam in al zijn gedaanten is van in de vroege jaren tachtig tot nu, het centrale voorwerp van zijn onderzoek. Zijn theaterteksten vormen een bijzondere collectie miniaturen met een open schriftuur. De recente producties Je suis sang op de Cour d´honneur en Tannhäuser bij De Munt/La Monnaie hebben ruime, internationale weerklank. De uitnodiging om in 2005 het Festival d´Avignon artistiek mee gestalte te geven, kan zonder twijfel worden gezien als een (voorlopige) bekroning van zijn werk als podiumkunstenaar.

Auteur
De teksten van Jan Fabre worden gepubliceerd door vooraanstaande theateruitgevers in Europa - L´Arche (Frankrijk), Fischer Verlag (Duitsland), De Bezige Bij (Nederland), Costa & Nolan (Italië) en Meulenhoff/Manteau (België).

De gepubliceerde teksten zijn veelal geschreven met het oog op theaterproducties. Begin de jaren ´70 schrijft Jan Fabre om zijn toen reeds heftige verbeeldingswereld vorm te geven. Het gaat om teksten die pas vele jaren later in de openbaarheid komen, wanneer ze door de auteur zelf worden geënsceneerd. Andere teksten ontstaan tijdens het repetitieproces, op basis van improvisaties met de acteurs. Soms gaat het om een combinatie van auteursteksten en improvisatieteksten. Een aantal van de teksten zijn monologen, vaak geschreven voor fetisjactrice Els Deceukelier. Maar ook de teksten voor meerdere personages vallen op door hun monologische karakter. Realistische dialogen zijn, net als uit het leven gegrepen anekdotes, nauwelijks te vinden in Jan Fabres theaterwerk. De teksten hebben eerder een conceptueel karakter, zijn poëtisch en geven vorm aan oeroude rituelen en thema´s die de auteur fascineren, filosofische vragen die hem obsederen. Maar net zo goed vinden we er het geweld en het genot van het volle leven in terug, de uitbundige en soms donkere ervaring van schoonheid, erotiek en feest - elementen waarin Fabre de ene keer opgaat, om er zich dan weer uit terug te trekken.

Jan Fabres literaire werk illustreert tegelijk ook zijn denken over theater: theater als een totaalkunstwerk waarin het woord een weloverwogen, functionele plaats krijgt naast parameters als dans, muziek, opera, performance-elementen en improvisatie. De soberheid waarmee Fabre het medium tekst hanteert, dwingt tot een vernieuwende manier van theater maken. Ook andere regisseurs die met deze teksten aan de slag gaan, kunnen er alles behalve conventioneel theater uit puren. De voorbije jaren werden de teksten van Jan Fabre trouwens regelmatig opgevoerd door andere gezelschappen.

Kunstenaar
De beeldende kunst van Jan Fabre is ondergebracht in de BVBA Angelos. Angelos coördineert in de praktijk alle beeldende kunstprojecten van Jan Fabre, gaande van museum- en galerietentoonstellingen, openbare en private opdrachten tot de uitgave van catalogi en edities. Angelos treedt tevens op als producent voor de films van Fabre en coördineert zijn performances. Angelos is daarmee het aanspreekpunt voor musea, kunsthallen, galeries, onafhankelijke curatoren, uitgevers, verzamelaars en journalisten.

Recente projecten zijn o.a. de realisatie van de plafondsculptuur in het Paleis te Brussel ´Heaven of Delight´ (2002), de reizende overzichtstentoonstellingen met films en tekeningen ´Gaude succurrere vitae´ (SMAK, Gent, 2002; Galleria di Arte Moderna e Contemporanea GAMEC, Bergamo, 2003; Fundacio Joan Miro, Barcelona, 2003; Musée d´Art Contemporain, Lyon, 2004), de sculpturententoonstelling ´A la recherche d´Utopia´ (Fondation Jean-Marc et Claudine Salomon, Alex, 2003; Musée d´Art Moderne et Contemporain MAMAC, Nice, 2003), de bronzen sculptuur ´Searching for Utopia´ (Kunsttriënnale 2003 Beaufort, Nieuwpoort 2003; Outlook, Athens, 2003) en de realisatie van de 23-meter hoge buitensculptuur ´Totem´ voor de 575ste verjaardag van KULeuven (Ladeuzeplein, Leuven).

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
DEWEER Gallery, Otegem
Guy Pieters Gallery, Knokke
Verbeke Foundation, Kemzeke (Stekene)
Galleria Massimo Minini, Brescia
PARC Editions, Lent / Nijmegen
Venice Projects, Sarnen
Zwart Huis, Knokke

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum de Fundatie / Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Musée d'Art Moderne Mudam, Luxembourg
Museum van Hedendaagse Kunst Muhka, Antwerpen
Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee), Oostende
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Gent

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Achmea Kunstcollectie, Leiden
Kunstcollectie KPN, Den Haag
Vlaams Parlement - Kunstcollectie, Brussel

De volgende instellingen hebben werk in stock:
DEWEER Gallery, Otegem
Kunstzolder.be, Lembeke
kunzt.gallery,
Galerie Negen Punt Negen, Roeselare

De volgende gemeenten hebben werk in de openbare ruimte:
Kunst Openbare Ruimte Zoetermeer, Zoetermeer

Aangesloten bij Pictoright, Amsterdam.


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius