Chris Lanooy  (1881-1948)

Eerste kunstpottenbakker van Nederland.

Chris Lanooy
1881-1948

Nederlands beeldhouwer, keramist, glaskunstenaar, schilder, decoratieschilder (van voorwerpen),
Naamsvarianten: Christiaan Johannes Lanooy, Chris Lanooij,

Geboren Sint Annaland (Tholen) 16-3-1881, gestorven Epe 24-1-1948,

Chris Lanooy, grondlegger van de moderne keramiek en een van de belangrijkste ontwerpers van glas en keramiek van de 20ste eeuw, werd geboren in Sint Annaland.

Na bij diverse fabrieken in de Nederlandse aardewerkindustrie gewerkt te hebben, kreeg Lanooy zijn opleiding aan de keramiekfabriek Rozenburg in Den Haag.
+ + lees meer...

In 1900 werkzaam bij Zuid-Holland, in 1903 ontwerper bij Brantjes en in 1906 ontwerper en esthetisch leider bij Haga. Werd in 1907 zelfstandig pottenbakker in Gouda.

Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde Chris Lanooy zich van plateelschilder tot de eerste zelfstandige kunstpottenbakker in Nederland. Hij experimenteerde veelvuldig met glazuren. Hij draaide zijn vazen en schalen met de hand en bedekte deze met de prachtigste glazuren die hij zelf ontwikkelde.

Met het beoefenen van verschillende bak- en glazuurtechnieken was Lanooy´s veelzijdigheid niet alleen binnen de keramiek aanwezig. Ook in het glas, de andere ´kunst van het vuur´, heeft hij zijn sporen verdiend. Naast het beoefenen van bak- en glazuurtechnieken in keramiek maakte hij plastieken, ontwikkelde nieuwe technieken en ontwierp hij seriewerk en unica voor de Glasfabriek Leerdam en ontwierp dessins voor behang, textiel en damast.

Gedurende zijn gehele kunstenaarsbestaan heeft hij geschilderd en getekend. Zoals in de rest van zijn werk, experimenteerde Lanooy met diverse stijlen, soms met zeer dikke verflagen en hard van contrast, dan weer teer en breekbaar met hier en daar een aan pointillisme grenzende techniek.

Door zijn tijdgenoten werd Lanooy hoog gewaardeerd. Zijn kring van bewonderaars was bereid zeer hoge prijzen voor zijn stukken te betalen. Vanaf 1908 kreeg hij bekendheid door exposities en prijzen in binnen- en buitenland.

Verhuisde door omstandigheden in 1920 naar Epe waar hij zijn werk voortzette. Van 1919 tot 1930 maakte hij verschillende ontwerpen voor vazen met beschilderd decor en serieglas voor glasfabriek Leerdam. In de periode 1925-26 maakte hij ook Leerdam Unica.

Lanooy werd vooral in de periode 1920-1940 door een breed publiek gewaardeerd; velen schaften zich werk van hem aan, hoewel dat niet goedkoop was.

Na zijn dood in 1948 raakte hij wat in de vergetelheid, maar de laatste jaren staat Lanooy weer volop in de belangstelling.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Drents Museum, Assen
Nationaal Glasmuseum Leerdam, Leerdam
Kröller-Müller Museum, Otterlo


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius