Kees Salentijn  (1947)

Geboren in Amsterdam.

Volgt zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, afdeling vrije schilderskunst. O.B. Kat is daar zijn belangrijkste leermeester.
Salentijn bestudeert in zijn studieperiode schilderijen in het Prado in Madrid en hij verblijft enige maanden bij een Berberse familie in Marokko.

Midden jaren zeventig reist hij en verblijft o.a. in Griekenland; in 1977 maakt hij samen met de schilder Kenne Gregoire het project “de asperge-eters” in Venray. Ook heeft hij in dit jaar een opdracht voor een muurschildering in het stadskantoor te Venlo.
+ + lees meer...

In de jaren tachtig reist Salentijn veel naar Spanje. Hij voelt zich in deze periode verbonden met kunstenaars van diverse stromingen, die min of meer de spontane onbewuste creatie voorstaan en niet in de eerste plaats esthetische uitbeelding nastreven.

In 1983 vindt er een grote overzichtstentoonstelling van deze Spaanse reis plaats, waarin hij onder de noemer “Extremadura” schilderijen, collages en tekeningen toont. In 1984 verblijft Salentijn in Barcelona en reist hij door de Pyreneeën en Catalonië. Hij bezoekt de kunstenaar Antoni Tapies en heeft ook belangstelling voor andere Spaanse schilders zoals Saura en Millares.

De dood van de matador Paguiri is de aanleiding voor Salentijn om zijn eerste stierengevecht- (corrida) schilderijen te maken. In 1985 brengt hij een aantal werkstukken rond dit thema samen onder de noemer “Les folies d’Espagne” en exposeert deze in Amsterdam. Het ‘stierengevecht’ is metafoor geworden voor het gevecht met het schilderij.

In de laat tachtiger jaren bezoekt Salentijn opgravingen in Ampurias, een Grieks/Romeinse nederzetting in Spanje. Hij laat zich hierdoor inspireren in zijn werk. Hierna werkt hij wisselend in Venlo en in verschillende ateliers van vrienden in Amsterdam. Begin jaren negentig betrekt hij een atelier in de buurt van de hoofdstad en begint hij aan zijn periode van de snelle creatie. Samenhang, collage, tekening en schilderij als een doorlopende uiting van zijn creativiteit.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Hammerstein Collection, Eindhoven
Holland Art Gallery (Amsterdam), Amsterdam
Van Loon Galleries, Vught

De volgende kunstuitlenen hebben werk in hun collectie:
LiNK art company B.V., Schiphol

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
Platform C | Kunstuitleen Amstelveen, Amstelveen
Galerie & Kunstuitleen Bax Kunst, Sneek
Bonnefanten Kunstuitleen Maastricht, Maastricht
De Kunstuitleen Willemsoord, Den Helder
Kunstuitleen Gouda Regio, Gouda
HDVcollect Kunstcollectie, Hoofddorp
Art Center de Raay, Baarlo
Galerie Michel Knops, Sittard
Van Loon Galleries, Vught
Galerie Meander, Zevenaar
Kunstuitleen Voorburg, Voorburg
Kunstcentrum Zaanstad, Zaandam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius